Няма да остъпим от защита на правата на българите в Северна Македония

Очакваме Скопие да изпълнява реално Договора за добросъседство, както и двата съвместни протокола. Задължително условие, от което България няма да отстъпи, е вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония. Основна ценност на Европейския съюз е зачитането на човешките права. Там, където човешките права не са защитени, там не е Европейски съюз. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Кристиан Даниелсон – държавен секретар по въпросите на Европейския съюз на Кралство Швеция.

Сред основните теми на разговора между двамата на „Дондуков“ 2 беше разширяването на Европейския съюз.

Даниелсон благодари на България за подкрепата по време на отминалото шведско председателство на Съвета на Европейския съюз, както и за членството на Швеция в НАТО.

„Надяваме се на положително развитие през есента по отношение на приемането на България в Шенген. Моята страна отдавна е изпълнила критериите за членство, сигурна външна граница на Европейския съюз е“, заяви вицепрезидентът Йотова и подчерта, че България разчита на подкрепата на Швеция. „След оставката на министър-председателя Марк Рюте не знаем каква ще бъде позицията на Нидерландия“, посочи тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст