Северна Корея изстреля балистична ракета на 1000 км

северна корея балистична ракета
АП

Това е най-продължителният полет на севернокорейска ракета до този момент

Северна Корея изстреля днес балистична ракета с голям обсег, която е прелетяла около 1000 км, преди да падне във водата, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, цитирани от световните агенции.

Ракетата е била изстреляна под голям ъгъл, съобщиха от Съвместния комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Ракетата е летяла в продължение на 74 минути, достигайки височина 6000 км, и е изминала разстояние от 1000 км, съобщи японската телевизия “Асахи”, като се позова на японски служител на отбранителните сили. Това е най-продължителният полет на севернокорейска ракета до този момент.

Японският премиер Фумио Кишида е в Литва за срещата на върха на НАТО. Той нареди на служителите си да съберат информация и да бъдат в готовност за непредвидени събития, съобщават от неговия кабинет. Очаква се Кишида да се срещне с южнокорейския президент Юн Сук-йол, а главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно заяви, че е планирана и среща на върха с Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

“Ще реагираме в тясно сътрудничество с международната общност”, каза Мацуно на пресконференция. Той отбеляза, че изстрелването застрашава мира и стабилността както в региона, така и международната общност, и че Япония е подала протест по дипломатически канали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст