Централната банка разработи основните правила на платформата за цифрова рубла

Централната банка на Русия

Основните правила, по които Банката на Русия, като оператор на платформата за цифрова рубла, ще взаимодейства с нейните участници и потребители, както и изискванията към тях, са разработени и се съдържат в проекта на регламент на Централната банка. Това е ключов законодателен акт за пускането на цифровата рубла.

Според Централната банка, документът изброява видовете цифрови портфейли (сметки в цифрови рубли), предоставя процедурата за отварянето и закриването им, списък на операциите с цифрови рубли.

Освен това проектът на регламент описва механизма за разрешаване на спорове, разглеждане на искания и искове от потребители, както и процедурата за наблюдение на спазването от участниците на правилата на платформата.

За да отворите сметки и да извършвате транзакции с цифровата рубла, ще трябва да се регистрирате в Единната система за идентификация и автентификация (ESIA), следва от проекта на регламент за платформата за цифрова рубла, публикуван от Централната банка.

ЕСИА осигурява достъп до публични услуги онлайн. Обикновеният електронен подпис в ESIA е вход и парола за акаунт или код за потвърждение от SMS съобщение, който трябва да бъде въведен, за да завърши операцията. Освен това, според документа на Централната банка, физическите лица и индивидуалните предприемачи ще трябва да получат прост ключ за електронен подпис при лично явяване.

Платформата ще работи денонощно, включително почивните дни и празниците. Операциите по него ще се извършват онлайн.

Обсъждането на проекта на документа продължава до 19 юли.

Ден преди това Държавната дума прие закон за цифровата рубла, основните му разпоредби ще влязат в сила на 1 август 2023 година. Всички транзакции с новата форма на пари ще бъдат контролирани от Централната банка, тя ще определя и тарифите за обслужване на системата и сроковете за нейното пълно внедряване. За гражданите транзакциите с цифровата рубла ще бъдат безплатни, за бизнеса има комисионна от 0.3% от сумата на плащането. Банката на Русия очаква да започне да тества цифровите рубли върху реални транзакции през август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст