Влиятелни инвеститори залагат на ръст на всички валути срещу щатския долар

валути

Щатският долар опроверга предсказанията за продължителен спад от началото на годината, но силният низходящ тренд от последните няколко дни загатва, че моментът за раздяла със зелените пари е настъпил, защото изключителният статус на Америка помръква. Щатската валута поевтинява, защото възходящият лихвен цикъл в страната е доближил върховата си точка, а агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв започва да оказва негативно въздействие върху най-голямото световно стопанство. Което създава благоприятна среда за подем на йената, новозеландския долар и ред парични единици на развиващи се пазари като бразилския реал и колумбийското песо, посочват влиятелни мениджъри на фондове като “Алайънс Бърнстейн” и “Ю Би Ес асет мениджмънт”.

Устойчивостта на зелените пари обърка “мечките”, които предупреждаваха, че валутата навлиза в низходящ цикъл, който ще продължи няколко години, след мощния ръст през 2022-а. Напоследък обаче расте увереността, че те най-накрая ще се окажат прави, защото отстъпващата инфлация ще подкрепи решението на Федералния резерв да прекрати кампанията си за повишение на лихвите през идните месеци. По оценка на валутни анализатори, може да се приеме, че американската валута е достигнала върховите си възможности и ще направи място и на други парични конкуренти да спечелят през второто полугодие на 2023-а и през 2024-а. Просто защото стопанството на Съединените щати ще се охлади и ще принуди централните банкери на страната да започнат да свалят лихвените проценти.

На практика зелените пари тръгнаха решително надолу след публикуваните на 12 юли инфлационни данни за американската икономика през юни. Те показаха, че годишната инфлация в страната се е охладила за 12-и пореден месец и е бил 3% – рязък срив в сравнение с юни 2022-а когато беше скочила до 9.1% под натиска на растящите енергийни разходи. Тази стойност е и под майските 4% годишно, като на месечна база увеличението е 0.2% след 0.4% ръст през май. Юнският индекс на потребителските цени е на косъм над средната за последните две десетилетия преди глобалната финансова криза стойност от 2.9%, посочи директорката на Националния икономически съвет Лаел Брейнард. Базовият индекс на потребителските цени (от който са изключени хрланите и енергията), също се е понижил до 4.8% годишно през юни, но тази стойност е прекалено висока за вкуса на Федералния резерв и налага още усилия за по-нататъшното й понижение.

Пазарната реакция на щатските инфлационни показатели за юни беше спад на доларовия индекс до най-ниската му за последните 15 месеци стойност, като той в момента е с около 11% по-слаб от върховото си равнище през септември 2022-а. Хеджинговите фондове също се поготвят за слабост на долара и за първи път от март са нетни продавачи на зелените пари, по данни на Комисията за търговия на фючърси.

В тази обстановка всяка парична единица на страна-членка на Г-10 поскъпва към щатския долар през последния месец. Йената е добавила 4% към пазарната си оценка през последните пет валутни сесии, а швейцарският франк скочи до най-силната си котировка от 2015-а насам. Еврото и британският паунд пък са най-скъпи към долара за последната повече от година. Валутите на развиващите се пазари също вървят нагоре, като индексът на MSCI, който следи движението им, се е повишил с 2% през тази година след 4% спад през 2022-а.

Очакванията на валутните експерти са за сериозни печалби на латиноамериканските валути, включително на Бразилия, Мексико, Чили и Колумбия. Всяка от тях се е засилила към щатската парична единица през тази година, като колумбийското песо е поскъпнало с 18 процента. Реални печалби ще постигнат и швейцарският франк, еврото и японската йена.

Обичайно, оптимистите не губят доверие в зелените пари и не са убедени, че те ще поевтиняват сериозно. Просто защото Федералният резерв все още не е приключил с възходящия си рихвен цикъл, а и американското стопанство на сравнителна база се развива по-устойчиво от еврозоната или Китай.

Не липсват и аргументи в полза на засилване на щатската парична единица, особено ако се появята фактори, които да принудят инвеститорите да избягат от риска.

В 16.17 ч. българско време на 13 юли еврото се разменяше срещу 1.1179 щ. долара, британският паунд – за 1.3090 долара, а за един долар можеха да се купят 0.8625 шв. франка и 138.58 японски йени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст