Най-голямата банка в Япония ще използва квантово изчисление

Най-голямата банка в Япония и една от най-големите банки в света – Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG, с активи от около 3 трилиона долара), възнамерява да използва квантово изчисление в работата си. Според японската агенция Nikkei банката е инвестирала в японския стартъп Groovenauts, който се занимава с квантови технологии. Той е специализиран в квантовата нормализация / квантово отгряване (quantum annealing) – отделен квантов изчислителен модел, който оптимизира търсенето на решение при набор от много опции.

Според агенцията, банката MUFG е инвестирала “няколко милиарда йени” в Groovenauts, като е взела 18 процента дял в стартъпа. Освен това MUFG ще делегира един от своите представители в борда на директорите на Groovenauts. Една финансова компания може да използва квантово изчисление за извършване на сложни транзакции и сделки с деривати, деривати, в операции по оценка и управление на риска и други, посочват анализатори.

Според Nikkei, напоследък няколко японски корпорации са обмисляли използването на квантови изчисления в работата си. Сред тях са Toyota, Sony, Mitsubishi Chemical Group, Sumitomo Mitsui Financial Group. Според прогнозите на Boston Consulting Group, глобалният пазар на квантови компютри и компютри до 2035 г. ще бъде около 850 милиарда долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст