ООН предлага на Путин да удължи черноморската сделка срещу достъп до SWIFT

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на сделката за износ на украинско зърно през Черно море и в замяна поделение на Руската селскостопанска банка да бъде свързано с международната система за разплащания SWIFT, споделили за агенция “Ройтерс” добре информирани източници. Русия заплаши да прекрати зърненото споразумение, което изтича на 18 юли, защото няколко искания за доставка на руски зърнени култури и изкуствени торове зад граница не са били удовлетворени. Последните два кораба, палаващи по силата на черноморската сделка, в момента се товарят в Одеса преди да изтече крайния срок.

Основното искане на Москва е да се възстанови връзката на руската “Росселкхозбанк” към мрежата на SWIFT. Достъпът на селскостопанската банка беше отрязан от Европейския съюз през юни 2022-а заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС обяви през май, че не се обсъжда свързванет на руски банки към SWIFT. Общността обаче обмисля да даде достъп до SWIFT на поделение на “Росселкхозбанк” за осъществяването на конкретни трансакции за зърно и изкуствени торове, съобщили на “Ройтерс” на 13 юли три запознати с дискусиите лица. Те са казали още, че Гутериш е изпратил писмо до Путин на 12 юли да се дсъгласи на удължаване на зърнената сделка през Черно море като предпоставка за по-нататъшно улесняване на износа на руски храни и торове.

“Целта е да се премахнат пречките пред финансовите трансакции през Руската селскостопанска банка – основният проблем, посочен от Руската федерация, и едновременно с това да се позволи да продължи износа на украинско зърно през Черно море”, казал на репортери на 13 юли говорителят на ООН – Стефан Дюжарик. Той не е споделили подробности, но е добавил, че Гутериш е във връзка с всички страни, имащи отношение по въпроса, и има желание да продължи дискусиите по предложението с Москва.

Черноморската зърнена инициатива бе договорена с посредничеството на ООН и Турция с Русия и Украйна през юли 2022-а и помогна за туширането на глобалната хранителна криза, задълбочена от руската инвазия и блокадата на украинските пристанища. За да убеди Москва да се съгласи на сделка, едновременно с нея беше подписан тригодишен меморандум за разбирателство, според който официални представители на ООН се съгласиха да помагат на руската страна да изнася храни и изкуствени торове на международните пазари. Износът на тези руски стоки не е обект на западните санкции, наложени след началото на войната, но Кремъл твърди, че ограничаването на плащанията, логистиката и застраховането са се превърнали в бариера за експорта.

Като вариант за заобикаляне на липсата на достъп до SWIFT представители на ООН са се споразумели с “Джей Пи Моргън Чейз” да обработва някои плащания по износа на руско зърно със съгласието на Вашингтгон. ООН работи и с Африканската банка за износ и внос (“Афрексимбанк”) за създаването на платформа, която да помогне за обработката на сделки за износ на руско зърно и изкуствени торове за Африка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст