ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отпуснаха над 400 000 лв. за лицензиране на гориво в “Козлодуй”

Министерският съвет одобри финансиране в размер на 442 085 лв. за Агенцията за ядрено регулиране на Република България за 2023 година. 

По този начин ще бъдат осигурени средства за извършване на експертиза за лицензиране на нов вид ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Очакваните резултати от прилагането на решението са да се обезпечи дейността на Агенцията за ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво. Крайната цел е да се издаде разрешение за доставка и зареждане през 2024 г. на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това на днешното си заседание Министерският съвет одобри проекта на нов договор за застраховка „Обща гражданска отговорност“ на АЕЦ „Козлодуй“. Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданско дружество „Български национален застрахователен ядрен пул“ за срок от една година. Срокът на досегашния договор изтича на 31 юли 2023 година.

От 2002 г. „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД сключва ежегодно договор за застраховка „Обща гражданска отговорност“, покриваща отговорността на централата за ядрена вреда. Уредбата на застраховката „Обща гражданска отговорност“ за АЕЦ се съдържа във Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в глава десета „Гражданска отговорност за ядрена вреда“ от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

АЕЦ „Козлодуй“ е определена за дружество, експлоатиращо ядрената инсталация, която включва ядрените реактори и другите съоръжения, разположени на площадката на централата, с изключение на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци, предоставени за стопанисване и управление на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст