ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първи коментари след като ЕП прие Закона за възстановяване на природата

Европейският парламент прие Закона за възстановяване на природата и Европейската зелена сделка, независимо от безпрецедентната дезинформационна кампания, водена срещу него от консервативните и десните политици в коалиция с риболовното и селскостопанското лоби.
Цената обаче е висока – за да постигнат компромис, националите представители пожертваха много критично важни ангажименти и цели и приетата позиция значително отслабва оригиналния текст на предложението на Европейската комисия.

Това са първите коментари на различни екологични организации в ЕС след приетия вчера в Европейския парламент Закон за възстановяване на природата. Той влиза в сила след 336 гласа “за”, 300 гласа “против” и 13 гласа “въздържал се”.

Отхвърлен бе текстът за възстановяване на земеделските земи, като една от причините затова бе съпротивата срещу изискването да се възстановят торфищата, които са ключов инструмент за увеличаване на възможностите на природата да задържа въглерод и да смекчава въздействието на интензивното земеделие върху загубата на биоразнообразие.
За да компенсира този пропуск, Парламентът прие поправка, която би забавила прилагането на закона до извършването на оценка на Закона за европейската продоволствена сигурност. Друг елемент от отслабването на Закона за възстановяване на природата е премахването на текста, който гарантира основното право на достъп до правосъдие, като рискува още нарушения на Орхуската конвенция и неравнопоставени условия за действие в различните държави членки на Съюза.
Софи Рашарт, от „Birdlife“ – Европа коментира приетия закон, изразявайки се метафорично:

“Днес надеждата постигна скромна победа над страха, а истината над лъжата. Макар че имаме повод да празнуваме, е съкрушително да видим, че торфищата, земеделските земи и важни крайни срокове на мерки за възстановяване бяха захвърлени, за да може законът да оцелее. Нуждаем се трите европейски институции – Парламента, Съветът и Комисията – бързо да постигнат съгласие за финалния, значително подобрен текст, за да започне реалната работа по прилагането му. Климатът и биоразнообразието няма да чакат никого“, предупреди Рашарт.
Ирина Матеева, отговорник по европейските политики на Българското дружество за защита на птиците коментира, че за България Законът за възстановяване на природата е изключително важен, защото климатичните промени ни изправят през сериозни предизвикателства, а биологичното разнообразие е инструментът, който най-добре ще ни помогне да се справим с тях.

Тя не скри разочарованието си от българските евродепутати от групата на Европейската народна партия, които са сред гласувалите срещу закона и по този начин са демонстрирали нежеланието си да подкрепят Европейската зелена сделка в частта за климата и околната среда.

“Тревожно е отпадането на възможността за прозрачност и достъп до правосъдие, които са много важни за гражданското общество. Въпреки това и европейските граждани, сред които и много българи, показаха висока ангажираност в подкрепа на този закон. Те ще изискват все повече реални действия от българските политици и институции по прилагането му и по гарантиране на нашето общо бъдеще – на хората и биоразнообразието в условията на
климатични промени“, подчерта Матеева.

Тя добави и че сега вече е време европейските институции да използват конструктивно предстоящите неформални преговори между представители на Парламента, Съвета и Комисията, за да гарантират, че окончателният текст на закона ще е в състояние да отговори на кризите, с
които се сблъсква Европейският съюз и светът.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст