Славов ще оспори отказ на ВСС да назначи Талева за разследващ сигнала срещу Сарафов

Атанас Славов

Ако Висшият съдебен съвет не назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва сигнал срещу изпълняващия дейността главен прокурор Борислав Сарафов, министърът на правосъдието Атанас Славов ще потърси законов начин да оспори това решение. Пред БНТ Славов каза, че не приема аргументите, че случаят е аналогичен със спряното производство по избора на Сарафов на поста заради иска на бившия обвинител номер едно Иван Гешев пред Конституционния съд. Според министъра в случая с Талева става дума за започнал специален наказателен процес, а не за административна процедура. Вчерашното решение на прокурорската колегия на ВСС да отложи за следващо заседание назначаването на съдия Даниела Талева оставя съмнение, че не се изпълняват новите правила за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени и от Европейската комисия, счита Славов.

“Изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на главен прокурор продължава да оставя съмнения. От самото начало не подкрепям това решение” подчерта ресорният министър.

Славов одобри решението на ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор и припомни, че той е вносител на това предложение. Според него не е редно този състав на Съвета да извърши такъв важен избор.

Министърът се надява следващата седмица или най-късно в края на юли в парламента да бъде внесен проект за промени в Конституцията. По думите му ако това се случи, може да се очаква гласуването да бъде след края на ваканцията на депутатите, а самите промени да слязат в сила в края на тази или началото на следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст