ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реалистично е България и Румъния да се присъединят към Шенген до края на годината, обяви Денков

Министър-предсестелят Николай Денков съобщи, че София и Букурещ са се договорили в най-кратък срок да се опитат да подадат съвместно документи по европейски проект за финансиране на втори мост между Русе и Гюргево

Реалистично е България и Румъния да се присъединят към Шенген до края на годината. Това заяви премиерът Николай Денков в Букурещ, където разговаря по темата с румънския си колета Марчел Чолаку. “Изобщо не разглеждаме алтернатива на Шенген. Това, което обсъждаме, е как да си свършим по най-добрия начин както вътрешните, така и външнополитическите задачи, за да можем да убедим другите, че ние трябва да бъдем част от Шенген”, каза той, запитан от репортер на БТА дали е възможно да бъде създаден “мини Шенген” и граничният контрол между двете съседни държави да отпадне.

Денков отчете, че единственият проблем е, че не всичко зависи от нашите две държави. Това, което и румънското ръководство, и нашето правителство прави, е да успее да изпълни абсолютно всички изисквания, които са били поставяни по различен начин – дали към законодателството или охрана на границите, за да сме сигурни, че всяка критика оттук нататък ще бъде неоснователна, добави той.

По думите му е необходимо България да успее да убеди парламентите на Нидерландия и Австрия. “Трябва да успеем да осъществим една ефективна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, които в момента имат някакви резерви, че за тях е полезно да бъдем вътре в Шенген. Това е малко по-трудна, но възможна задача”, подчерта министър председателят.

В отговор на въпрос премиерът каза, че това, че сме хванали мигранти в България, не е аргумент срещу нас. “Показваме, че всъщност се борим системно с това мигрантите да не преминат транзит през България и да отидат в Австрия. В края на краищата парламентът на Австрия се интересува от това колко мигранти са подали молба за убежище”, допълни той.

Денков е на мнение, че България трябва да работи много внимателно и с Австрия, и с Нидерландия. “Не бих искал да разделям двете държави. Това, което Нидерландия винаги е поставяла като акцент, е да бъде изпълнена законодателната програма, която в момента е в Народното събрание, докато Австрия много повече се интересува какво точно става на границата, доколко успяват да минат мигрантите и до тяхната територия. Тези две задачи се допълват, така че работим и по двете”, уточни премиерът.

Работи се по нов подход, в който Румъния е основен, но не единствен партньор и който цели да удари именно мрежите на организираната престъпност, която осъществява превеждането на мигранти. “Това са хората, на които се плаща, хората, които организират транспорта”, обясни Денков. Част от акциите се обсъждат, планират и са на базата на информация от други държави. Работи се съвместно с Европол, с ФРОНТЕКС и с няколко държави, като Румъния, които са по източната граница. Предстои сътрудничество с Молдова. Обсъжда се разширяване на това сътрудничество и с Турция.

Министър-председателят коментира и темата за новата военна помощ за Украйна под формата на 100 бронетранспортьора. И поясни, че машините не са от контингента на българската армия, а са закупени през 80-те години и са в складове на Министерството на вътрешните работи. “Никога не са използвани, никога не са правени даже учения с тях. Те просто седят в складовете. Но от тази гледна точка те са тежест както за министерството, така и за България като цяло. При посещението на президента Зеленски стана дума за тях. Попитахме ги дали биха им били от полза, те отговориха “да”, така че ги подготвяме, за да бъдат изпратени там”, съобщи Денков.

Запитан дали на днешната среща с румънската делегация в Букурещ са били коментирани конкретни срокове във връзка с фериботната линия Русе-Гюргево, българският премиер отвърна, че процесът се бави, но неколкократно е бил поставен в хода на преговорите. “Това, което ясно показахме, че за нас това е висок приоритет и ние се надяваме на бързо решение”, каза Денков.

Министър-предсестелят обяви още, че София и Букурещ са се договорили в най-кратък срок да се опитат да подадат съвместно документи по възможен европейски проект за финансиране на втори мост между Русе и Гюргево. “Ще търсим и други възможности. Но бих казал, че за първи път от доста време имаме много ясна, категорична позиция от страна на Румъния, че иска в кратки срокове да работи по моста”, отчете Денков.

Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев като изтъкна, че защитава националния интерес и всякакви други спекулации са неоснователни. Той поясни още веднъж позицията си за касетъчните бомби като отбеляза, че думите му пред “Скай нюз” са извадени извън контекста. “България, както и над 100 други държави, е подписала споразумението, което забранява касетъчните боеприпаси. Ние сме унищожили тези боеприпаси, не могат да преминават през нашата държава, но въпросът, ако чуете интервюто на “Скай нюз”, беше в съвсем друг контекст: “Дали бихте укорили Украйна, че ги ползва, при положение, че Русия вече ги ползва срещу тях?” Да, ние спазваме споразумението, няма да ги използваме и не подкрепяме използването им, но няма как да съдим Украйна за това , че когато срещу нея се използват такива боеприпаси и тя е решила да ги ползва. Това беше контекстът, разбира се, изречението беше извадено извън това и беше ползвано по друг начин”, категоричен е Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст