ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите махнаха срока за избор на управител на НЗОК

Парламент гласуване

При предсрочно прекратен мандат на управителя на Националната здравноосигурителна каса от Народното събрание да отпадне шестмесечният срок за избор на нов, гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за здравното осигуряване. Вносител е Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС със 118 гласа “за”. Против бяха 64 депутати от “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ”.

Според приетите промени, когато до влизането в сила на този законопроект предсрочно е прекратен мандатът на управителя на НЗОК от Народното събрание и не е прието решение за избор на нов управител на Касата при условията, реда и сроковете по досегашния ред, Надзорният съвет на НЗОК възлага на подуправителя на Касата да изпълнява длъжността управител до избора на нов.

Въпреки първоначалното намерение на вносителите законопроектът да бъде гласуван на две четения в едно заседание, от ИТН заявиха, че между двете гласувания ще направят свои предложения, с което отпадна възможността за две гласувания днес в едно заседание. Това доведе до спор в пленарната зала между управляващите и опозицията.

В крайна сметка срокът за предложения между двете гласувания беше намален от 7 на 3 дни по искане на Костадин Ангелов.

До спешните законодателни изменения се стигна след като преди дни изборът на нов управител на Националната здравноосигурителна каса се провали. Това стана след като номинираната на поста от ГЕРБ-СДС Иванка Динева оттегли кандидатурата си, а другата кандидатка, предложена от БСП, проф. Жени Стайкова – не получи подкрепа от мнозинството в Народното събрание.

Парламентът днес започна работа с обсъждане на първо четене на промени в Закона за здравното осигуряване. Измененията бяха включени в дневния ред в началото на пленарното заседание.

По предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков депутатите добавиха в дневния ред три нови точки. Освен промените в Закона за здравното осигуряване, парламентът ще разгледа и проект на решение за приемане на процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на управител на Националната здравноосигурителна каса, както и на първо четене промени в Закона за горите.

В програмата на парламента е първо четене на четири отделни законопроекта за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата. Основните промени целят завишен контрол на пътя и увеличаване на събираемостта от наложените глоби.

За днешното пленарно заседание е предвиден и редовен парламентарен контрол. На въпроси на депутати ще отговарят еко министърът Юлиян Попов, земеделският – Кирил Вътев, министърът на икономиката Богдан Богданов, на иновациите – Милена Стойчева, образователният – Галин Цоков и министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст