ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите приеха на първо четене експресно вкараните промени в Закона за горите

дървесина кубици

Депутатите приеха на първо четене експресно вкараните промени в Закона за горите, приети в Комисията по земеделие на извънредно заседание на 11 юли. Те са внесени от група депутати от ДПС, като нуждата от тях бе аргументирана от народния представител Ализан Яхова. Тя обясни, че промените целят облекчаване на процедурата, по която домакинствата си закупуват дървесина за лично ползване от горските територии – общинска и държавна собственост.

Със законопроекта се цели да отпадне ограничението физически лица, закупили дърва за лична употреба без право на продажба, да могат да извършват добива самостоятелно само когато притежават удостоверение за правоспособност. С промените се удължава и с един месец срокът, в който се публикува информация за определяне на количествата дървесина, които могат да се добиват от физически лица, закупили за лична употреба така наречената стояща дървесина на корен.

По време на дискусията около законопроекта депутатът от “Възраждане” Даниел Петров посочи, че добивът на дървесина на корен е порочна практика, но въпреки това неговата група ще гласува “въздържал се”, с намерението между първо и второ гласуване да внесе нужните промени. Други депутати – противници на законопроекта, обясниха експресното му гласуване с приближаващите местни избори. В крайна сметка народните избраници приеха срокът за предложения между първо и второ четене да е само три дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст