ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От БСП призоваха Денков да отговаря за позицията си за касетъчните бомби

Парламент Иван Ченчев

От БСП са притеснени заради позицията, която министър-председателят Николай Денков изрази относно използването на касетъчни бомби. От трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на левицата Иван Ченчев призова премиера да се яви в парламента и да отговаря на въпроси по повод думите си от вторник (11 юли), които каза в интервю за “Скай Нюз”.

Вчера поискахме министър-председателят Денков да се яви в зала. Получихме на два пъти уверение, че ще бъде поканен. Защото, като народен представител, съм притеснен от думите му във Вилнюс. Той е избран тук – в Народното събрание. Вярно, от коалицията на войната, към която вече се присъединяват и други партии, но въпреки че не съм гласувал за него, премиерът ангажира и мен като народен представител, и целия български народ с позицията си за касетъчните бомби“, подчерта Ченчев.

Той се обърна с въпрос към Денков, питайки го дали се е замислял, как с мнението си по тези въпроси ангажира българската нация. “Накъде ни тикате с тези действия? Да идва в парламента и да отговаря на въпросите на народните представители“, призова депутатът от БСП.

Думите от страна на Иван Ченчев идват след изказване на премиера Денков във Вилнюс, в което той изрази позицията си за касетъчните муниции, изпратени в Украйна, като те прозвучаха така, сякаш страната ни подкрепя използването им.

“Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е “военно”, а не политическо”, каза тогава министър-председателят на България в интервю за “Скай Нюз” от срещата на върха на НАТО.

Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са ги използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва“, продължи Денков и добави, че Украйна ще прецени какво да прави с тях, след като оцени ситуацията.

Малко по-късно обаче в друго интервю, премиерът като че ли се поправи и заяви следното: “Става дума за пълномащабна война. Няма съмнение в това. Колкото до касетъчните бомби, ние не подкрепяме използването им. За съжаление Русия не само, че не е подписала това споразумение, тя използва системно такива бомби и в Сирия, и във войната с Украйна. Няма как да обвиняваме Украйна, че търси решение”, посмекчи позицията си Денков.

Цялото интервю на премиера Николай Денков пред “Скай Нюз” може да видите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст