ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трафикантите на мигранти – все по-изобретателни и застрашителни

Изобретателността на трафикантите у нас става все по-голяма и застрашителна, обявиха на съвместен брифинг заместник-главният прокурор Мария Павлова, главният секретар на МВР Петър Тодоров, началникът на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков и директорът на ГДБОП Явор Серафимов. Затова усилия по предотвратяване и възпиране на тези процеси ще продължат с пълна сила с акции и превенция, стана ясно на брифинга.

По данни на прокуратурата над 300 мигранти са задържани у нас само за ден. Заместник-главният прокурор Мария Павлова съобщи, че са образувани 19 дела. “За нас е важно мигрантите не само да бъдат залавяни и връщани, а да бъдат задържани организаторите на тези групи, които често действат не само в България”, каза още тя. “Надяваме се, че в парламента ще намерим подкрепа за преосмисляне на размера на наказанията за тези престъпления”, посочи Павлова.

“Нашите усилия срещу тази вид престъпна дейност ще продължат, както в приграничните територии, където сме привлекли огромен брой служители, така и по чисто оперативен план – установяване и документиране на дейността на организаторите”, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според него този вид престъпност носи голяма опасност както за самите мигранти, така и за останалите хора, а също и за органите реда поради специфичните ситуации, до които се стига много често на пътя. “Ние отново се натъкнахме на една голяма изобретателност на лицата, които участват в трафика и вследствие на тази тяхна изобретателност и на всяка цена да осъществят престъпната си дейност за пореден път те излагат на риск живота на лицата, които са обект на трафика. Вчера, например, станахме свидетели на едно превозно средство, скъпо струващо – цистерна. Тя е превозвала петролни продукти и е пригодена от лицата, участващи в трафика, така че да превозва мигранти. В района на село Чепинци от цистерната бяха изведени около 40 души, сред тях и деца. Тази сутрин на “Тракия”, пък, установихме над 70 души в камион, които бяха в изключително тежко здравословно състояние”,информира шефът на ГДНП Атанас Илков.

Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) наблюдава 59 престъпни групи с над 250 участници, заяви новият директор на службата Явор Серафимов. Ръстът на дела за последните три години за “каналджийство” и подпомагане на престоя им се е увеличил драстично. През 2020 г. тези дела са 150, за 2022 вече са над 1000. Расте и броят на обвинителните актове в съда, каза Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Осъдените са също над 1000. Наказанията са ниски, защото така е разписано в закона, посочи той. Ефективно осъдените за три години са едва около 20 на сто от всички признати за виновни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст