ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японската Isuzu Motors реши да напусне руския пазар

Големият японски производител на камиони и автобуси Isuzu Motors реши напълно да напусне руския пазар. Това съобщи агенция Киодо.

Отбелязва се, че японската компания ще прехвърли акциите на своя клон Isuzu Rus на руския автомобилен производител Sollers, който става едноличен собственик. Сумата на сделката не се разкрива.

Isuzu Rus първоначално е съвместно предприятие между Sollers и Isuzu. През 2016 г. обаче Sollers продаде своя дял от 50 на сто в тази компания на японската страна, в резултат на което делът на Isuzu Motors Limited се увеличи до 74 на сто, а на друга японска компания Sojitz Corporation до 26 процента.

Монтажният завод в района на Уляновск, заедно с персонал от 200 служители, също ще бъдат прехвърлени на руската фирма. Самото предприятие спря дейност през март 2022 година.

Решението за напускане на руския пазар е свързано с войната в Украйна, както и с прекратяването на доставките на части и възли поради проблеми с логистиката.

През октомври 2022 г. Министерството на промишлеността и търговията съобщи, че специалният инвестиционен договор (SPIC) на съвместното предприятие между японския автомобилен производител Isuzu и руския Sollers е одобрен за прекратяване, решението е взето на междуведомствената комисия по SPIC.

Isuzu Motors започва производство през 2008 г. в завод за сглобяване в района на Уляновск. През 2021 г. компанията е произвела около 3700 камиона. Това съответства на приблизително 1 процент от глобалното производство на Isuzu Motors. Преди началото на войната корпорацията планираше да увеличи производството на камиони в Руската федерация до 5000 годишно.

Според Асоциацията на европейския бизнес миналата година Isuzu е продала 567 пътнически и лекотоварни автомобили в Русия, което е с 26.8 на сто по-малко от 2021 година. Дилърската мрежа включва повече от сто точки в Русия, Беларус, Армения и Казахстан.

Isuzu Motors произвежда всички видове камиони, автобуси и дизелови двигатели и продава своите продукти на всички континенти.

Това не е първата японска компания, чиито активи се купуват от Sollers. Така през ноември миналата година Mazda прехвърли дела си в съвместно предприятие в завода Mazda Sollers Manufacturing Rus във Владивосток на руска група срещу 1 евро. Условието й обаче беше възможността японската компания да изкупи дял в съвместното предприятие в следващите три години.

„Исузу“ е един от най-големите производители в света на дизелови двигатели, товарни автомобили и автобуси. Isuzu е първият производител на автомобили в Япония. Фирмата е кръстена на японската река Исудзу.

Главният офис на компанията е в Токио. На 7 ноември 2006 г. Toyota придоби 5.9 процента от Isuzu, което го прави третият по големина акционер след Itochu Corporation и Mitsubishi Motors.

Сега Isuzu държи първо място в света по производство и продажби на товарни автомобили в класа до 7.5 тона.

С дизеловите двигатели на Isuzu работят автомобилите на General Motors, в т.ч. Opel, Vauxhall, SAAB, а така също някои модели на Renault.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст