ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврото не е просто обща валута, а е с геостратегическо значение, смята икономистът Гунтрам Волф

Гунтрам Волф

Според Гунтрам Волф – икономист и изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения, а сега част от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет между въвеждането на еврото и инфлацията няма връзка.

Това сочи доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици, обяви Гунтрам Волф в ефира на Нова телевизия. Според него ситуацията в Европейския съюз е подобрена по отношение на приемането на България в еврозоната, защото един от основните критици – правителството в Германия – е сменило стария си състав и новите управляващи гледат с по-добро око към разширяването на еврозоната.

Волф смята, че най-важното, което трябва да се има предвид, е, че геополитическата ситуация е съвършено различна – заради войната, която се води в Украйна. Така вече се вижда, че еврото не е просто обща европейска валута, а има и геостратегическо значение.

По отношение на готовността на България да стане член на еврозоната, Волф обясни, че тя е готова, предвид факта, че преди 25 години е въвела Валутния борд и левът е вързан към еврото. Икономиката ни е стабилна, част сме от Банковия съюз и банките се наблюдават от Европейската централна банка, отчете икономистът.

Според Волф България ще има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове и това най-ясно се вижда в търговията и в туризма.

По думите на Волф туристите, които идват в България, сега трябва да плащат големи такси, за да изтеглят дори и малка сума от банкоматите, но с еврото и туризмът, и търговията ще се улеснят. Освен това, когато България стане част семейството на еврозоната, няма просто да изпълнява нареждания, а ще седне на масата, където се взимат важните решения.

Според Волф страхове в България, че еврото ще повиши цените, са неоснователни и това показват заключенията в доклада на Съвета за икономически анализи. Икономистът обаче дебело подчерта, че бизнесът трябва да бъде подготвен за предстоящата трансформация, като в сектора на услугите – в ресторантите, в магазините, във фризьорските салони, цените за определен период от време се показват и в двете валути едновременно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст