ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна закъснялото, но най-мащабно досега пръскане срещу комари покрай Дунава

От Видин, по поречието на Дунав, започна най-мащабното до сега у нас пръскане срещу комари, съобщава БНР. Те са третирани както наземно, така и със самолети по въздуха. Причината е прекомерното разпространение на насекомите тази година, като ситуацията е влошена от поройните дъждове през юни. 

За третирането на комарите покрай Дунава в края на юни Министерският съвет отпусна 2 500 000 лева. 

Предвижда се обхванатата територия да бъде в размер на около 790 000 декара по цялото поречие на река Дунав.

Площите ще се обработват срещу комари по график, за който са уведомени и Общините, и дирекциите по безопасност на храните, и пчеларските организации.

При пръсканията ще се използва както наземна техника, при която обработките ще се извършват чрез топъл или студен аерозол, така и чрез въздушно третиране – за по-добра обработка на местата, които са трудно достъпни чрез наземна техника. Това обясни Даниел Денев, началник отдел “Здравеопазване на животните” в Българската агенция по безопасност на храните.

Той увери, че извършваните пръскания ще са през нощта и рано сутрин и ще са с препарати, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.

Симеон Петров, представител на фирмата, извършваща обработките, коментира, че препаратите са напълно безвредни за хората, но трябва да се пръскат от професионалисти, които са оборудвани по подходящ начин. Той добави и че ефектът от обработките ще е за няколко седмици и че на някои места пръскането срещу комари е закъсняло.

Петров обяснява, че общините е трябвало да вземат необходимите мерки, още докато комарите са били ларви и са били в процес на развитие – тогава ефектът е щял да бъде по-голям.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст