ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 7 години с 3 телефона до леглото британският министър на отбраната се оттегля

Британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди, че ще подаде оставка тази есен по време на планираните рокади в кабинета на премиера Риши Сунак. Това стана ясно от негово интервю за “Сънди таймс”. Уолъс добавя и че ще напусне и депутатското си място преди парламентарните избори през 2024, съобщава Би Би Си.

В интервюто за „Сънди таймс“ Уолъс изтъква, че се отказва от политиката на първа линия заради жертвите, които е трябвало да направи семейството му заради него. Сега според Уолъс е време той да му се посвети изцяло.

Според анализатори решението на 53-годишния Бен Уолъс е очаквано. То идва след негово запомнящо се изказване на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че украинците трябва да бъдат поне малко по-признателни за финансовите жертви от страна на Запада. Коментарът му дойде в отговор на изказването на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че е абсурдно страните членки на НАТО да не предоставят времеви график на Украйна за бъдещото й членство в организацията на Северноатлантическия пакт след приключването на войната с Русия.

За последните четири години Бен Уолъс бе министър на отбраната при трима британски премиери. Той е категоричен, че неговото решение няма нищо общо с ръководството на премиера Риши Сунак. Освен това той винаги е заявявал открито своята подкрепа за Украйна във войната с Русия. Признава, че е отдал достатъчно време на политиката – влязъл е в нея през 1999 г. като член на шотландския парламент, а в последно време е прекарал повече от седем години с три телефона до леглото си.

В същото време Уолъс признава, че вероятно ще продължи да призовава за по-големи разходи за армията – нещо, за което е настоявал през цялото време, докато е бил начело на Министерството на отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст