ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Георгиев: Инхаус процедурата у нас е изцяло корупционен механизъм

“Инхаус процедурата като замисъл е добра, но при нас е изцяло корупционен механизъм. Крайните изпълнители – огромен брой фирми, строят на завишена цена, без да носят гаранционна отговорност”. 

Това каза пред БНР Георги Георгиев, бивш депутат от ИТН и от ПП, бивш зам.-председател на регионалната комисия, имал е собствена консултантска фирма, ръководил е проекти в областта на строителството, финансирани с публични и с частни средства. Коментарът му е във връзка с обявеното от регионалния министър Андрей Цеков, че правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на автомагистрала “Хемус” с цел ускоряване дострояването на аутобана между София и Варна. 

По думите му ключовите договори са между “Автомагистрали” и други фирми за наем на работници, на механизация, на материали. 

“Разбиват един договор на три отделни, като по този начин отпадат гаранционните срокове. В същото време вкарват механизъм, през който се източва бюджета. Такива договори са привидни. Те не са унищожаеми, а нищожни. И от тук идват проблемите – когато съдът обяви тези договори за нищожни, разплащането с фирмите трябва да е на себестойност. Това е проблемът, който всички се опитват да избегнат. Нищожността означава, че е платено повече на фирмите, отколкото трябва. Това е моето основание да сезирам прокуратурата. Но от там вече месеци получавам мълчание. Разликата за стотици милиони левове е умишленото увреждане на бюджета”, допълни Георгиев. 

По думите му, ако всичко е законосъобразно, това означава, че всяка община може да си създаде малка строителна фирма.

“Достатъчно е да бъде вписана в регистъра като такава и всички обществени поръчки може да се разпределят без ЗОП на фирми с договори за механизация, за работници, за материали. Така ще се обезсмисли целият закон”, поясни бившият депутат. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст