ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Испанците ползват спестяванията си за погасяване на ипотеки, германците пестят

евро

Растящите лихвени проценти предизвикват противоположни реакции в европейските собственици на жилища: испанците теглят от спестяванията си, за да изплатят ипотеките, а германците се отдръпват. По данни на Европейската централна банка, през първите пет месеца на 2023-а предсрочните изплащания в Испания са скочили с 24%, а в Португалия – с 23 процента. За сравнение, в Германия те са паднали с 39%, а в Нидерландия – с 42 процента.

Тези различия се обясняват в голям степен с преобладаващия дял на променливите лихви. Ипотечните вноски в Южна Европа по правило варират в съответствие с размера на лихвените проценти, определяни от ЕЦБ. Едногодишният EURIBOR – референтната ставка за повечето испански ипотеки с променлива лихва – вече е над 4% в сравнение с малко под 0% в средата на миналата година. Което означава, че някои длъжници в региона ще трябва да плащат три пъти повече, за да погасяват лихвените си задължения отколкото преди 12 месеца. Подобно е положението и в Португалия. Което принуждава много ипотечни длъжници да посягат към спестяванията си, за да редуцират главниците на заемите си и да намаляват размера на лихвените вноски. Което се оказва и доста добра инвестиция в условията на висока инфлация.

Коренно различно е положението в държавите, в които традиционни са фиксираните лихви. Например, в Германия мнозинството ипотечни длъжници са с постоянен лихвен процес за десет и повече години. Което означава, че лихвените увеличения на ЕЦБ нямат незабавен ефект върху тях и във времена на свити от растящите цени бюджети те нямат ипотечни главоболия. Така че влагането на свободните средства в спестовни сметки вместо изплащането на евтини заеми има по-голям смисъл.

Депозантите във Франция печелят средно над 3% по едногодишните си банкови депозити, а в Германия – 2.6 процента. Тези стойности са сериозен мотив за пестене вместо за погасяване на заеми с фиксирани лихви.

Тези различия оказват сериозно влияние. През първите пет месеца на 2023-а ипотечните плащания във Франция, Германия и Нидерландия са паднали с общо 59.5 млрд. евро в сравнение със същия период на 2022-а, сочи официалната статистика. Докато в Италия, Португалия и Испания те са се увеличили с 8.9 млрд. евро

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст