ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Износът на оръжейна продукция през 2022 година е нараснал с 200%

По данни от 2022 година износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 – 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 година. Това обяви пред БНТ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. “Индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство. Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи”, добави той.

Миналата седмица министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към дружеството на бизнесмена Георги Гергов. “По последни данни панаирът е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено”, каза Богданов. “Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше да стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развитието на съдебния процес. Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от Министерския съвет”, подчерта министърът.

По данни на БНБ 2022 година е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите у нас. Този тренд продължава и през 2023 година, като за първите четири месеца по предварителни данни БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България. Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Богданов отбеляза, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура – Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

“С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север – юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия най-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка”, отчете ресорният министър. Данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на Закона за насърчаване на инвестициите. Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност, смята той.

Нещата, които се случват в Държавната консолидационна компания, са познати на обществото, но няма промяна, съобщи министърът на икономиката. Проблемите са хронични – неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки. “Едната компания е “Монтажи”, другата е “Ел Би”, там също видяхме проблеми, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков”, допълни той.

Все още се очакват резултатите от проверките за взривовете в оръжейните ни складове. Последният беше в края на юни – в склад на Емилиян Гебрев. Няма и резултат от разследванията за същите инциденти и предходните години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст