ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пълна яснота в кратки срокове за бъдещето на комплекс “Марица-изток”

За това настояха участниците в енергийния форум в Стара Загора, посветен на въгледобива.

Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и народни представители настояха за пълна яснота по отношение на бъдещето на въгледобивния комплекса “Марица-изток”. В рамките на близо 3 часа заинтересованите страни споделиха мнение и дадоха предложения по най-значимия проблем в старозагорски региона – въглищното производство. Форумът беше иницииран от КТ “Подкрепа”, а негов организатор е Община Стара Загора.

Форумът не беше уважен от министъра на енергетиката Румен Радев, въпреки че той бе сред поканите да се включат в дискусията. Неговата липса беше разкритикувана от присъстващите, по думите на които това отразява отношението на централната власт към проблема. Заинтересованите страни се обединиха около мнението, че в настоящата ситуация е изключително важно кабинетът час по-скоро да даде пълна яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс. Беше поискано в кратки срокове енергийното министерство да оповести целите, които предстои да залегнат в два стратегически документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, както и Териториалния план на Стара Загора. 

Във форума участие взеха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Нова Загора Галя Захариева, представители на местната власт от Гълъбово, Раднево, Сливен и Хасково, старозагорските депутати Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), Радослав Рибарски и Радослав Василев (“Продължаваме промяната”), Искра Михайлова и Даниел Проданов (“Възраждане”), Георги Гьоков (БСП), ръководители на дружествата в енергийния комплекс, както и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и вицепрезидентът на КНСБ и Огнян Атанасов. Близо 3 часа продължи дискусията в общинска зала “П. Р. Славейков”. Присъстващите категорично посочиха, че до момента не е свършено нищо за изпълнение на решението на Народното събрание от 12 януари, с което се настоява ангажиментът от 40% намаление на въглеродните емисии до 2026 г., заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде предоговорен с ЕК, предаде Радио Стара Загора. 

Димитър Манолов подчерта, че синдикалните организации ще продължат битката за бъдещето на комплекса и работещите.

За пореден път беше повдигнат въпросът с липсата на енергийна стратегия на страната. Според присъстващите подобна трябва да бъде изработена възможно най-бързо, след като този процес се бави от 2020 г. Владимир Топалов от КТ “Подкрепа” в “Мини Марица изток” настоя държавата да не поема никакви ангажименти за закриване на мощности в комплекса “Марица – изток”, докато не бъде създадена алтернатива.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ “Марица – изток 2” призова за формиране на работна група в Стара Загора по въпросите за бъдещето на комплекса, а депутатът от “Възраждане” Искра Михайлова допълни искането с предложение за съставяне на временна парламентарна комисия.

От своя страна инж. Щерьо Щерев оспори смисъла от европейските екологични политики. Той предупреди, че ако не бъдат взети точните и навременни решения Стара Загора ще претърпи трети икономически удар след закриването на заводите на ДЗУ и АТЗ. Инж. Щерев настоя българското правителство да се включи в инициатива на Полша по предоговаряне на Механизма за капацитет, за да осигури такъв за родните централи, след като първоначално страната изпусна срока за това през 2019 г.. Той призова също и за разглеждане на инвестиционни предложения, свързани с улавяне и използването на емисиите въглероден диоксид. 

“Много приказки, но продължава да липсва яснота”, заявиха част от присъстващите в залата. Те повдигнаха въпроси за бъдещето на американските централи в комплекс “Марица-изток”, давайки пример, че след няколко месеца през 2024 г. изтича договорът на ТЕЦ “КонтурГлобал”.

“Ако искаме въгледобивът да продължи да съществува, не трябва да се взимат европейските пари”, подчерта в изложението си изпълнителният директор на ТЕЦ “Брикел” Янилин Павлов. Той настоя да бъде направен анализ, който да покаже какъв би бил резултатът от усвояването на тези средства. “Дали тези суми няма да се окажат пренебрежимо малки, на фона на производителността и стратегическото значение на комплекса”, постави въпроса Павлов. Той предупреди, че ангажиментът за свиване на въглеродните емисии не може да бъде покрит единствено със затваряне на частната енергетика. 

Присъстващите на срещата подчерта, че закриването на въглищното производство ще засегне над 100 хил. души. Представители на общините, свързани с дейността на “Марица-изток” изразиха опасения, че липсата на алтернатива ги обрича на обезлюдяване. По този повод кметът на Стара Загора Живко Тодоров настоя час по-скоро да бъде представен Териториалният план на региона. Той подчерта, че до момента не е свършено нищо по отношение на плавния преход и създаването на алтернативна заетост. 

Дискусията приключи с решение до края на месеца да бъде проведена втора подобна среща, на която да присъства лично енергийният министър Румен Радев. Радослав Василев от “Продължаваме промяната” се ангажира да съдейства за провеждане на дебат с енергийния министър още през следващата седмица. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст