ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шведската компания Essity напусна руския пазар

Шведската компания Essity, която притежава търговските марки Zewa, Libresse и Libero, приключи продажбата на бизнеса си и напусна руския пазар. Съобщение за това беше публикувано на уебсайта на компанията.

“Essity, компания, специализирана в хигиената и здравето, приключи продажбата на своята дейност в Русия на цена от около 1.2 милиарда крони (117 милиона долара). Essity напусна Русия”, се казва в изявлението. “Наистина ръководството на глобалната шведска компания Essity реши да напусне руския пазар и да прехвърли правото на управление на производствени мощности на руски акционери. Дейностите на компанията ще продължат и това решение няма да засегне гамата и обема на продуктите, ще не се отразява на стойността му”.

Според него, руската компания New Technologies е станала купувач на активите на Essity.

Essity произвежда тоалетна хартия, хартиени кърпи и носни кърпички, тъкани в кутии, мокри кърпички и кърпички за маса, маски за лице, както и сапуни, лосиони и дезинфектанти за ръце. Компанията започва своята работа в Руската федерация през 1994 г., а днес в руското подразделение работят около 1300 служители. На руския пазар има гама от хигиенни продукти под марките Zewa, Tork, Libero, Libresse и TENA, които се произвеждат в три фабрики на Essity в Русия.

От министерството на промишлеността и търговията на Русия коментират, че работните места в предприятията ще бъдат запазени. 

Essity произвежда 70 различни продукта за лична хигиена в Русия.

Шведската компания започна работа за излизане от руския пазар през април 2022 г., а активите ѝ в Русия бяха обезценени с приблизително 1.7 милиарда крони (157 милиона долара). През миналата година нетните продажби на Essity в Русия възлизат на приблизително 2% от общите продажби на групата.

След приключването на сделката в Русия, компанията ще отчете въздействието ѝ върху общите й приходи, „но не се очаква да има съществено финансово въздействие“.

Според последния финансов отчет на Essity, нетните приходи на компанията в Русия през миналата година са приблизително 3.6 милиарда крони (332 милиона долара). През 2021 г. те бяха 2.8 милиарда крони (259 милиона долара).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст