ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Идентичността на Джак Изкормвача – разгадана?

За нея разказва правнучката на британски полицай.

Джак Изкормвача – един от най-страшните убийци в историята, който хладнокръвно убива 5 жени през 1888 година (Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели). Дълги години идентичността на серийния убиец оставаше пълна загадка, като немалко специалисти са се опитвали да разберат истинската самоличност на престъпника.

Преди броени дни Сара Бакс Хортън, която е потомка на полицай, участвал в разследванията преди повече от век, сподели, че според нея Джак Изкормвача е не кой и да е, а английският производител на пури Хаям Хаямс. По информация на The Daily Telegraph, тезата на Сара ще бъде публикувана под формата на книга през август тази година.

Графика, изобразяваща една от жертвите на Джак Изкормвача .
Графика, изобразяваща една от жертвите на Джак Изкормвача .

За Хаям Хаямс се знае, че е бил алкохолик и епилептик. След травма състоянието му се влошило до степен да не може повече да работи. Няколко източника разказват, че мъжът често изкарвал яда си не само върху съпругата си, за която си е мислил, че му изневерява, но и върху майка си.

В интерес на истината, според сведенията на различни свидетели от XIXв., Джак Изкормвача бил на около 30-годишна възраст, с изкривена ръка и свити колене. Впоследствие Сара Хортън открила медицински данни, според които Хаям Хаямс претърпял тежка травма през 1888-а, когато бил само на 35 години. Тя била причината за по-трудното огъване и разтягане на лявата му ръка. Наред с това Хаям имал проблеми и с коленете си и е страдал от тежка форма на епилепсия с редовни припадъци. С други думи, влошеното физическо и психическо състояние на Хаямс съвпада идеално с периода, през който Джак Изкормвача сеел ужас из Викториански Лондон.

Допълнително Сара Хортън смята, че здравословното състояние на Хаямс, изострено от алкохолизма му, го е подтикнало към ужасните убийства. Те престават в края на 1888 г., приблизително по същото време, когато Хаямс е обявен от полицията за „скитащ луд” и е бил затворен в приют за психично болни. Пол Бег, авторитетен специалист по Джак Изкормвача, подкрепя напълно тезата на Сара, като я определя като „добре проучена” и „добре написана”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст