ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кандидатите за управител на Сметната палата ще бъдат изслушани в бюджетната комисия

Сграда Сметна палата

Кандидатите за управител на Сметната палата Димитър Главчев и Нина Стоименова ще бъдат изслушани в бюджетната комисия на Народното събрание.

Димитър Главчев е номинацията за управител на Сметната палата от страна на ГЕРБ-СДС. Той е едно от познатите лица на ГЕРБ и има опит като заместник – председател на парламента в предишни мандати, магистър е по счетоводство в УНСС.

Парламент оставка Димитър Главчев

Димитър Главчев беше депутат от ГЕРБ от първото влизане на партията в парламента през 2009 г. През 2017 г. беше избран за председател на 44-ото Народно събрание, но няколко месеца по-късно беше отстранен заради това, че бе отнел думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламента. Тогава той се отказа и от депутатското си място.

През 2021 г. беше избран за депутат от ГЕРБ и в 45-ото и 46-ото Народно събрание. След това не е бил народен представител.

Нина Стоименова е кандидатът за шеф на Сметната палата, предложена за поста от партия “Възраждане”. Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен “магистър” в Университета за национално и световно стопанство – София и е с придобита специалност “Маркетинг и мениджмънт”, както и професионална квалификация по счетоводство, финанси и контрол към института за следдипломна квалификация към същия университет.
През последните 12 години е била лектор в редица институции, университети и агенции, като Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, Института по публична администрация към Министерски съвет и Агенция за икономическо развитие във Варна.

Нина Стоименова

Тя участва във финансовото управление и контрол на средствата по европейски програми, включително свързани с координация, контрол, одит на инвестиции и реформи по Националния план за възстановяване и устойчивост от януари 2022 г. досега.

Член е на Института на вътрешните одитори в България, а от 2013 г. до 2019 г. на работната група към Министерски съвет за борба с нередности и измами при усвояване на европейски средства.

Сметната палата е един от ключовите регулатори, чието ръководство управлява в условия на изтекъл мандат. Нещо повече – титулярът на поста Цветан Цветков бе освободен от длъжност “поради изтичане на мандата” от предишното Народно събрание, а функциите му бяха поети от Горица Грънчарова-Кожарева, чийто мандат като зам.-председател също бе изтекъл. Освобождаването му тогава стана с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход”, които тогава изтъкнаха, че палатата не е осъществявала необходимия одит върху партийните пари и дарения, като под предтекст взеха взеха скандала “Нексо”.

Цветков обаче бе върнат на работа след като Конституционният съд бе сезиран от държавния глава Румен Радев. Опивайки да влезе в сградата след взетото решение да се върне отново на поста управител на Сметната палата, Цветков все пак не бе допуснат до работното си място. Часове по-късно Грънчарова – Кожарева обяви, че ще сезира прокуратурата за “съмнителна спогодба” от времето на предшественика си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст