ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правосъдният министър го удари на дипломация

Министърът на правосъдието Атанас Славов и посланикът на Франция Жоел Мейер (на снимката вляво) обсъдиха състоянието на българската правосъдна система в светлината на очакваното приемане на страната ни в шенгенското пространство и възможностите за повишаване на квалификацията на българските магистрати с френска подкрепа, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието. 

Министър Славов запозна френските си гости с предстоящите конституционни промени, които целят засилване на съдийската независимост и повишаване на отчетността на прокуратурата. Той очерта промените, които се предвиждат по отношение на ролята на главния прокурор, като сподели, че има съгласие между политическите сили за премахване на правомощието на главния прокурор да упражнява надзор за законност и да дава методически указания на останалите прокурори.

Атанас Славов също така подчерта важността на промените в антикорупционното законодателство чрез увеличаването на правомощията на бъдещата антикорупционна комисия с разследващи функции. Той сподели очакванията си за подкрепа в обучението и повишаването на квалификацията на бъдещите служители на комисията, най-вече в областта на разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Посланик Мейер и Пиер де Монт, магистрат за връзка със седалище в Букурещ, коментираха дългогодишните традиции в отношенията с българската правосъдна система при развитието на капацитета на магистратите. Те предложиха съдействие за повишаване на квалификацията на български съдии и методическа помощ при осъвременяване на програмите за обучението им.

Вчера министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна с новоназначения посланик на Грузия Отар Бердзенишвили (на малката снимка горе).

В разговора са констатирани отличните отношения и сътрудничество както в двустранен план, така и на международни форуми, основани на дългогодишните исторически и културни връзки между българи и грузинци, и общите европейски и евроатлантически ценности, които гражданите на двете страни споделят.

На 14 юли Атанас Славов се срещна и с посланика на САЩ Кенет Мертен (на малката снимка долу). Основни акценти в разговора бяха въпросите за върховенството на правото, борбата с корупцията, бъдещите конституционни промени, законодателните инициативи във връзка с регулиране на лобизма и мерките срещу нарушаването на интелектуалната собственост във връзка с годишния доклад на Офиса на търговския представител на САЩ за 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст