Курсът на рублата чукна 1 стотинка, БНБ не я котира

На свободния пазар вчера (понеделник, 25 юли) руската валута вървеше на незавидните нива около 1 стотинка за рубла. Българската народна банка отдавна вече не я котира и във всекидневната таблица с валутните курсове, редът на Путиновата валута е празен.

Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ) не може да определи референтен курс на българския лев към руската рубла, който да е представителен за пазарните условия, пише под таблицата в сайта на БНБ.

Във връзка с това БНБ преустановява временно публикуването на курс на българския лев към руската рубла, докато пазарните условия не се нормализират. Последният курс на българския лев към руската рубла е публикуван на 1 март 2022 г., уточняват още от Централната банка.

Сериозният срив на Путиновата валута се дължи изцяло на войната срещу Украйна. Това показва историческия поглед от началото на миналата година насам.

Капиталовият контрол, наложен от Москва, превърна руската рубла в най-печелившата валута в света от януари до към средата на май 2022 година. На 11 май, когато Московската борса поднови търговията след двудневния официален празник на страната по случай победата над Хитлеристка Германия през 1945 г., рублата беше с 11% по-скъпа към американския долар в сравнение с началото на годината, надхвърляйки 9-процентния ръст на бразилския реал, по данни на агенция “Блумбърг”. Което я направи лидер по приходи в класацията на “Блумбърг”, отчитаща движенията на 31 основни валути.

Високите резултати на рублата произтичат от поредицата мерки, предприети от правителството в защита на “повалената” валута след наложените от Запада санкции заради руското нахлуване в Украйна.

Освен въведения капиталов контрол, Кремъл принуди износителите да продават 80% от постъпленията си в задгранични парични единици и поиска за продадения природен газ да се плаща в рубли. По оценка на валутни стратези тогава, възходът на руските пари не бе реален и надежден, защото много валутни центрове спряха да сключват сделки с рубли с мотив, че стойностите на мониторите не са реалните цени, на които би се осъществявала търговията в реалния свят.

Въпреки всичко, по ирония на съдбата, постиженията на руската рубла са забележителни, особено в сравнение с други държави, които наложиха капиталов контрол през последните години, но не регистрираха успехи.

Най-ярките примери са Турция и Аржентина, въвели сходни на руските мерки след като тълпите от продавачи на валутите им нанесоха катастрофални поражения на лирата и песото. Те паднаха до толкова ниски котировки, че най-вероятно никога няма да се възстановят напълно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст