ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще има бюджет – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си стиснаха ръцете

“Днес на лидерска среща се разбрахме, че всички казуси по бюджета ще бъдат решени. България ще има бюджет, който ще служи на българските граждани”. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, рамо до рамо с Христо Иванов и Бойко Борисов.

На лидерска среща рано сутринта тримата са се разбрали да подкрепят бюджета, внесен от финансовия министър Асен Василев, тъй като според тях това е най-важното в дневния ред.

Петков заяви, че таванът на цените на тока за бизнеса остава като мярка. “Съгласихме се, че таванът за цените на тока за бизнеса остава 200 лв. Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Сега ще влезем в зала и групите ни ще подкрепят този бюджет“, категоричен бе Петков.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък съобщи, че е постигнато съгласие по един от спорните въпроси от бюджетната комисия вчера – електронните плащания да бъдат единствено към фирмите с над 100 служители. “Промяната ще бъде свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Досега идеята беше да бъдат за фирми с над 50 души персонал. Сега компромисът, който се постигна, бе да бъдат над 100 души. Останалите мерки ще бъдат подкрепени. Най-важното е, че ще има бюджет”, обясни още той.

Ние сме различни партии. Компромисът, който направихме, за да има правителство – успокоява обществото. Във всички случаи ще се случват по-добри неща за хората“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че е отстъпил за много неща, но е имало компромиси и от двете страни. “Колегите се съгласиха с някои неща – за касовите бележки на ресторантите. Електронното плащане да бъде за фирми над 100 души. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път и др. За да отидем на по-голямата цел – еврозоната, и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат“, каза още Борисов.

Според бившия премиер, ако сега бюджетът на Асен Василев не бъде подкрепен, то правителството ще падне. “Голямата цел е да има редовно правителство и да се случат всички големи цели за България. Освен Шенген и еврозона имаме и много други. Благодаря, че слагаме по-важното отпред“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обаче твърдо заяви, че партията му няма да подкрепи лимита в мандатността на кметовете. Това е едно от предложенията на ПП-ДБ, заложено в проекта им за изменение на Конституцията. “Аз съм против, защото се избират от народа”, обясни той.

Относно смяната на националния празник, Борисов посочи, че страната ни има “велики празници”. И изброи – Съединението, 24 май, Деня на независимостта. Но припомни, че истинската цел на промените в конституцията е била правосъдната реформа.

Това е един от малкото празници, които обединяват всички българи. Няма някой българин, който да не се радва на този празник. Другото обаче, което искаме да заложим, е, че в духа на българската конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост, просвета България може да просперира. Така че тук има много дълбок елемент – ние историята я уважаваме, но бъдещето на България зависи от тези добродетели“, обясни доводите за предложението на ПП-ДБ Кирил Петков.

По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение, а за България и за това как самите ние искаме да я разкажем на нашите деца. Предстоят три четения на конституцията, това е възможност да се обсъди тази тема и да видим обществото как ще се обедини. Не става дума някой да отстъпва или за конфронтация, търсим обединение“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Борисов отказа да отговаря на въпроси за местните избори и припомни, че партията ще коментира темата през септември.

Припомняме, че снощи след близо 11 часа дебати, малко преди полунощ депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене закона за държавния бюджет. Поради отпадналите мерки за събираемост Министерството на финансите обаче не подкрепяли бюджета в този му вид, заяви финансовият министър Асен Василев в края на заседанието на комисията вчера.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст