ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На руската армия само Мерилин Монро й липсва

Докъде може да стигне пропагандата по време на война? Най-вероятно „до хоризонта и обратно“. Русия и Украйна използват всевъзможни похвати, за да популяризират действията си и да мобилизират населението си, докато занижават броя на жертвите на бойното поле. Понякога успешно, друг път – не чак толкова.

След многобройни обвинения от Киев и Запада, че руските войски са деморализирани и им липсва мотивация, пропагандната машина в Москва „измъдри“ нова тактика – силно гримирани жени да повдигат бойния дух чрез предаването “Подруги Z” (“Приятелки Z”) в “Ютюб”, като разказват за геройствата на Путин и какво е да си истински мъж.

Това „оригинално“ хрумване е провокирано от факта, че жените и повечето млади хора в Русия не се интересували особено от войната. И затова стратезите решили да използват успешния формат „Подруги“, който е много популярен и в Русия, по всички краища на света. Особено там, където

жените могат да говорят свободно за секса и за връзките си

без да се притесняват, че бъдат екзекутирани чрез съд или пък ще бъдат пребити с камъни насред някой площад “просто така”.

В “Подруги Z” се изявяват три дами – лоялната на Кремъл военна репортерка Анастасия Кашеварова, бивша съветничка на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, продуцентката на пропагандния сериал „Мобилизация“ – Екатерина Агранович, и Уляна Стриж, която твърди, че доброволка и помага на руските военни на територията на анексирания Донбас.

Триото се оплаква, че

„специалната операция“ си няма свой секс символ

– руска Мерилин Монро, която да се появи на фронта пред войниците с грим, прическа и маникьор и да ги мотивира.

Според Уляна Стриж, ако жена с маникьор отиде на фронта и попита войниците какво представлява тяхното военно оборудване, те ще й разкажат с удоволствие. И най-важното – ще се почувстват истински мъже.

Въпреки целия зор обаче предаването за повдигане на бойния дух е провал, защото първото издание е гледано от 15 000 души, а за канала в “Ютюб” са се абонирали само 1000 ентусиасти. Това предаване по доста комичен начин напомня за плакатите от миналото, които е  трябвало да мотивират гражданите на СССР да защитават Родината. На тях са изобразявали смели войници, страдащи майки и деца, фронтови и трудови подвизи заедно с призиви от рода на „Ученици от професионални и железопътни училища, последвайте примера на героите от фронта!“, „Деца, защитавайте Родината! Проследете врага, информирайте възрастните!“, „Трактор на полето – като танк в бой!“, „Войнико, дори обкръжен, бори се до последната капка кръв“ и т.н.  Тогава този вид пропаганда може би е вършел работа, но днес ефектът направо си е съмнителен.

Докато шоубизнеса навлиза в конфликта, депутатите от долната камара на руския парламент – Държавната дума, решиха във вторник (25 юли) че възрастовата граница за

задължителна военна служба се увеличава

от 27 на 30 години – заради продължаващата война в Украйна.

Само преди ден беше увеличена възрастта за мобилизиране на запасняците от всички чинове и родове войски – до 55 години за войниците и 60 години за офицерите.

Предвижда се повишаването на възрастта да се въвежда поетапно, а призованите на военна служба да имат правото да сключват договори за срочна военна служба. Законът предоставя на ръководителите на руските региони правото по време на мобилизация, военно положение и война да създават специализирани структури, които да подпомагат органите при гарантирането на реда, включително в борбата със саботьорите. Тези, които се укриват от наборна служба, ще бъдат глобявани, както и служителите, които са им помогнали.

Това определено е много лоша новина за руснаците, защото оттук нататък

всеки може да бъде мобилизиран по всяко време на денонощието,

при това – съвсем законно.

По този повод в социалните мрежи се появиха коментари, че след известно време мобилизационната възраст като нищо ще бъде вдигната до 70 години, защото военните и милицията са стожерите на тоталитарните режими и затова не им се полага пенсия. Тоест – или работят докато са живи, или докато загинат геройски.

Когато Путин обяви частичната мобилизация миналата година, в чужбина избягаха много повече руснаци, отколкото онези 200 000, които според министъра на отбраната Сергей Шойгу са се записали след заповедта на руския президент от 21 септември. Колкото до “останалите”, според все пак официалната информация,

над 200 000 руснаци са избягали само в съседен Казахстан,

70 000 – в Грузия, 66 000 – в Европейския съюз, но… само за три-четири дни. А колко руснаци не са се върнали от летните си ваканции, прекарани на Карибите, Малдивите и куп още свободни екзотични дестинации, едва ли някога Кремъл ще си признае…

Очевидно подругите Z няма да успеят да запалят интереса към армията, нито пък ще настървят войниците на украинските фронтове в боевете. С плакати също няма да стане. Дошло е време за нови „добри“ идеи, но те пак ще са на гърба на обикновените руснаци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст