ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Барбенхаймер” – новият кинематографски феномен

На 21-ви юли, петък, бе световната премиера на двете дългоочаквани кинозаглавия: „Барби” на Грета Гъруиг и „Опенхаймер” на Кристофър Нолан. И двата филма не само постигнаха блестящи резултати, но и счупиха множество рекорди. Разказваме ви защо:

Феноменът “Барбенхаймер” (портманто от заглавията на двете ленти) официално влезе в историята на боксофис класациите – двете противоположности на седмото изкуство, излезли по кината на 21-ви юли, отбелязаха не само рекорден брой зрители в киносалоните на въпросния уикенд, но и спечелиха само 235 млн. долара.

По информация на Euronews, “Барби” на Грета Гъруиг е изкарал 182 млн., а творбата на Кристофър Нолан – 93 млн. долара. Докато първият визуален разказ ни пренася в розовия и вълшебен свят на най-известната кукла в света, то вторият ни запознава с американеца Робърт Опенхаймер, участвал при разработването и пласирането на първата атомна бомба в света.

Важно е да се спомене, че „Барби” счупи още няколко рекорда: за първи уикенд за филм, режисиран от жена, изпреварвайки „Капитан Марвел“ (153,4 млн. долара) и за песента на Райън Гослинг I’m Just Ken, гарантирайки близо 1 млн. стримвания в Spotify за отрицателно кратко време. Допълнително това е третият филм на Грета Гъруиг, който е толкова високо оценен в платформата Rotten Tomatoes, славеща се с острите си и негативни критики.

В интерес на истината, и „Барби”, и „Опенхаймер” бяха последните филми от календара за 2023-а, които получиха масирана глобална кампания преди премиерите си. Фактът, че две киноленти успяха едновременно да постигнат такъв висок успех, е забележителен – нещо, което Холивуд мечтаеше още от времето на пандемията.

Грета Гъруиг и Кристофър Нолан.
Грета Гъруиг и Кристофър Нолан.

На заден план, обаче, се очертава катастрофа, тъй като холивудските студия продължават да се карат със стачкуващите актьори и сценаристи за справедливи договори.

Едно е ясно, „Барбенхаймер” продължава да жъне огромни успехи и неслучайно получи своето почетно място в златната история на Холивуд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст