Златен дъждец ръсна над “6-и септември” 29

Бюджет 2023 сбъдва мечтите за повече пари в МВР

След един символичен, един предупредителен протест и едно стряскащо шествие пред парламента, гръмотевичният мрак над “6 септември” 29 се разнесе, а свише, откъм перестите облачета над финансовото министерство долетя умиротворителен златен дъждец, който ръсна зажъднялото за 10-процентно увеличение на заплатите МВР-войнство.

Това чудо посред разгара на юлските безбюджетни горещници се случи благодарение на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, която на 25 юли се събра извънредно, за да умува как хем вълка да бъде сит, хем агнето да бъде цяло между първото и второто четене на закона за държавния бюджет за 2023 година. И намери решение, въпреки лавината от подадени в комисията близо 70-80 предложения за различни промени в проектобюджета, които бяха основно за увеличаване на заплати в различните сектори. Тези предложения формираха близо 300 милиона над проектосметката за 2023 г., а тенденцията беше ръстът да скочи до 400 милиона, които депутатите измислиха да отклонят от капиталовите разходи.

В крайна сметка бюджетната комисия на НС

одобри 150 милиона лева за ръст на заплатите в МВР,

като така възнагражденията в сектора ще се увеличат с 10 на сто. Златният дъждец поръси  и Агенция “Митници”, ДАНС, надзирателите и охранителите в системата на местата за лишаване от свобода.

Разбира се, реално увеличенията ще станат факт след като мине гласуването на промените в държавния бюджет в пленарна зала.

Изненади на гласуването не се очакват, поне що се отнася до допълнителните пари за МВР. В качеството си на представители на народа, депутатите са запознати с народната мъдрост, че

в полицията е “и лебо, и ножо”, както казват по Шопско.

Хлябът е там, защото не е тайна, че в този несигурен свят най-сигурната заплата е в МВР. А за ножа да не говорим, че идат местни избори, предсрочните винаги са зад ъгъла, въобще деликатна тема е…

Шопската мъдрост е добре известна и в синдикалните среди на вътрешното ведомство. По тази причина Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) още с встъпването на новия вътрешен министър Калин Стоянов обяви, че би било обидно за него да му дава някакъв срок, за да се запознае с проблемите в министерството и го предупреди, че няма време. За чест на Стоянов, той наистина доказа, че е част от МВР-войнството, с две приказки се разбра със синдикатите за основните им искания и заяви, че застава зад тях.

По-трудно за синдикатите бе да преведе горепосочената мъдрост на харвардския възпитаник и финансист № 1 на държавата Асен Василев.

Процесът на превеждане започна на 2 юли с официално оповестена позиция на синдикатите, в която се настояваше за промяна в проекта на Закона за бюджет на Република България  – 2023 г., чрез приемане на

минимум 10-процентно увеличение на основните заплати във ведомството.

СФСМВР обяви протестна готовност и призовава членовете си за протестни действия по места на 4 и 6 юли, като започна и подготовка за национален протест в София, на дата между първо и второ четене на проекта на бюджета, ако той остане в същия вид.

Синдикатите заявиха в прав текст, че не разбират харвардската логика и по тази причина не вникват в мотивите на финансовия министър да не предвиди увеличение на заплатите на служителите в МВР. И започна с прилагането на мека сила, изразяваща се в символичен протест на 4 юли, когато полицаи и пожарникари пуснаха сигналните лампи на патрулните и пожарни автомобили пред Пета пожарна служба, Четвърто и Шесто РПУ в София.

На 6 юли

“меката” сила на синдикатите започна да се втвърдява.

Този път пред сградата на Областната дирекция в Благоевград се събраха десетки служители, които излязоха по време на обедната си почивка, за да поискат промени в бюджета за тази година, като бъде предвидено поне 10 процента увеличение на основните заплати. Увеличение на заплатите срещу преструктуриране е една крайно несъстоятелна теза, заяви председателят на Управителния съвет на СФСМВР Валентин Попов по време на протеста.

“Реформи и преструктурирания не се правят от служителите, които са на улицата, а от политиците, нека не прехвърляме от болната глава на здравата”, коментира той думите на Асен Василев. Според финансовият министър, всяко министерство, което успее да преструктурира разходите си, ще може да използва спестените пари за увеличение на заплатите в рамките на отпуснатия бюджет. Колкото до МВР, Василев бе категоричен: миналата година заплатите на служителите са били увеличени с 20%, така че тази година те няма да получат нищо повече.

Логично натискът на синдикалната федерация върху финансовото министерство продължи с обещания национален протест. Така на 15 юли служители на МВР протестираха пред Министерството на финансите (МФ), като

известно време хвърляха стотинки пред централата на Василев,

а после поеха на шествие към Народното събрание с искане за 10% увеличение на заплатите. Протест имаше и в други градове на страната.

Чудото се случи някак от самосебе – Харвард се отвори за шопските лакардии, а Асен Василев “забрави” заканата си да не дава повече пари на МВР без насрещни дълбоки структурни реформи. И не само кандиса

да пусне 2.407 милиарда лева в портфейла на министерството,

но додаде още 150 милиона за повишение на заплатите, които иначе бе “оценил” на 2.169 милиарда…

Не че 150 милиона са толкова много, но на фона на забравата за необходимите структурни реформи, са красноречиво доказателство, че шопската логика понякога превъзхожда харвардската.

С нейните особености бихме могли да си обясним и необяснимия факт, че условията на продължаващата война в Украйна и общата за дестабилизация на света,

МВР се оказва много по-важно ведомство от Министерството на отбраната.

В тази логическа последователност бихме могли да се замислим и за близкото бъдеще след шест години, когато МВР ще чукне 150 години от рождението си.

В чест на този бележит юбилей предлагаме следните структурни промени: в основните дейности на вътрешното министерство да се върнат народното здраве, ветеринарното дело, управлението на пощите и телеграфите, както е било през далечната 1879 година.

Така де, ако ще е мегаминистерство, такова да е!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст