Путин обеща безплатно зърно за държавите от Африка

Пригожин се появи на провеждащата се в Санкт Петербург среща на върха “Русия – Африка”

Русия ще има готовност да предостави безплатно зърно за шест държави в Африка през следващите три до четири месеца. Това заяви днес руският президент Владимир Путин пред африканските лидери, участващи в срещата на върха “Русия – Африка” в Санкт Петербург.

Руският президент каза, че тези страни са Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея, като всяка от тях ще получи от 25 000 до 50 000 тона зърно. Путин увери африканските лидери, че Москва е в състояние да замести зърнения износ от Украйна за континента.

“Русия е искрено заинтересована от по-нататъшното глобално развитие и задълбочаване на търговско-икономическото и хуманитарно сътрудничество с всички африкански държави. Уверен съм, че работата на сегашния форум и водените в рамките на тематичните срещи и кръглите маси преговори ще бъдат безспорно полезни. Това ще способства за постигането на всички наши общи цели”, каза Путин.

Руско-африканският стокооборот през 2022 г. достигна 18 милиарда долара и съм уверен, че в обозримо бъдеще търговията ще се увеличи още по-бързо, отбеляза той.

Путин съобщи, че в най-скоро време Русия смята да създаде руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет, като още през тази година там трябва да започне изграждане на първите производствени мощности, а по-нататък от тази зона ще се изнасят стоки за цяла Африка.

Руският президент отправи също призив да бъде създадено общо информационно пространство на Русия и Африка, в рамките на което на техните аудитории да се предава обективна информация за събитията в света. Той отправи и покана към африканските спортисти да вземат участие в международния спортен фестивал в Екатеринбург и игрите в Казан.

Русия поддържа включването на Африканския съюз в работата на международните организации и се надява, че обединението ще стане пълноправен член на Г-20 през септември тази година, каза още Путин.

Африка е готова да работи с Русия във всички посоки като специален партньор за страните на континента, каза на свой ред на срещата на върха в Санкт Петербург председателят на Африканския съюз и президент на Коморските острови Азали Асумани.

“С оглед на изобилието на човешките и природните ни ресурси, динамиката на нашия континент, работната ръка, с която разполагаме, се надяваме на тясно сътрудничество. Очевидно е, че Русия заема особено място в партньорството с нас и в сътрудничество с Русия сме готови да работим по всички основни теми”, подчерта Асумани.

Междувременно на провеждащата се в Санкт Петербург среща “Русия – Африка” се появи основателят на частната военна компания “Вагнер“ Евгений Пригожин. В местните “Телеграм” канали бе разпространена снимка на Пригожин и един от представителите на Централноафриканската република, участващи в събитието. Ръководителят на “Вагнер“ е провел среща с делегати на африканската страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст