ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Максимална присъда от 5 до 12 г. затвор за смърт на пътя при особено тежки случаи

Неузнаваемо смачканата кола на Милен Цветков

При употреба на алкохол и наркотици наказанието в особено тежки случаи е лишаване от свобода от 10 до 20 г.

Народното събрание завиши наказанията при смърт на пътя, като определи максимална присъда от 5 до 12 години затвор при особено тежки случаи. С окончателно приетите поправки в Наказателния кодекс на последното си пленарно заседание вчера, което продължи до полунощ, депутатите записаха, че ако смъртта е причинена след употреба на алкохол и наркотици  в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти.

След редакционни поправки в пленарната зала, парламентът окончателно реши, че ако убийството на пътя е извършено след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, наказанието е: при смърт – затвор от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи – затвор от 10 до 20 години. Същите санкции ще се прилагат и в случаите на причиняване на смърт на пътя и след превишаване на средната скорост в населено място повече от 50 км/ч., или ако деянието е извършено след преминаване на червен светофар или на пешеходна пътека.

Мнозинството прие, който управлява МПС и откаже да му бъде извършена проверка за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици след като е бил санкциониран за някое от тези деяния, да се наказва с до 6 месеца затвор и с глоба от 2 хиляди лева. 

В същото време беше отхвърлено предложението на ИТН тези санкции да се прилагат при отказ на кръвна проба за установяване на алкохол и/или наркотици. 

Депутатите решиха още да се конфискува автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта на 1,2 промила или след употреба на наркотици, а когато автомобилът не е собственост на нарушителя ще се присъжда равностойността му.

С други окончателно гласувани поправки в НК, парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти. Наказанията за лишаване от свобода се повишиха от три до осем години.

Строги наказания са предвидиха и при съпротива и неподчинение на органите на реда и при повреждане на гранично съоръжение. Всеки, който подпомага нелегално преминаване или пребиваване на чужденци ще се наказва с лишаване от  свобода от 1 до 6 години и глоба от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст