Българското бяло саламурено сирене вече е със защитено наименование 

бяло сирене

Европейската комисия одобри включването на „Българското бяло саламурено сирене“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Наименованието му ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукта. 

„Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация. 

От Комисията посочват, че производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики, уточняват от Комисията. 

Припомняме, че преди дни българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания (повече по темата ТУК).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст