ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийният министър се надява да удължат националните планове с година-две 

“Маришкият комплекс “Марица-изток” е сложен, именно защото е комплекс, а не само въгледобив, не е само производство на електроенергия от въглища. Не е само енергетика, но и дейности, свързани с обслужване на сектора, което формира огромната заетост тук.”  

Това заяви днес (31 юли) енергийният министър Румен Радев по време на втората дискусия на тема “Бъдеще за енергийния комплекс “Марица-изток” – перспективи и предизвикателства”.  

Той изрази надежда, че националните планове за всички държави членки ще бъдат продължени, може би с година-две в рамките на следващия програмен период. Но към момента сегашните срокове си остават. 

По думите му в средата на 2023 година управляващите все още се лутат по всички възможни проблеми, не само по формалните рамки на финансовите инструменти, най-краткосрочният, от които е Планът за възстановяване и устойчивост. 

Той посочи и интегрирания план за климат и енергетика, който трябва да даде голямата и дългосрочна цел къде и какво ще се направи, за да се движим от сегашното състояние до това, до което искаме България да стигне през 2050-2060 година. 

“В хода на тези сценарии и мерки са по-средносрочните мерки, които обхващат идеята за териториалните планове. В тях основната философия е концепцията за справедлив преход. Тя се отнася най-вече до заетите в сектора, а не за обслужващите го”, допълни той. 

Преди срещата сдружение “За Марица Изток” организира протест пред сградата на Община Стара Загора с искане за запазване на минно-енергийния комплекс (повече по темата ТУК). 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст