ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на културата ще продължи да подкрепя Центъра за подводна археология

Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев. Основна тема в разговора бе проектът за създаване на „Център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край града, по който активно работеха няколко предшественика на Кръстев – министър Велислав Минеков и министър Боил Банов.

Центърът на изкуствата на о. „Св. св. Кирик и Юлита“ ще предлага съвременна визия за бъдещето на изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за срещи и лаборатория за развитие, за създаване, за представяне, за творчество, за споделяне на опит, за участие и за обучение. Центърът ще използва големия потенциал на острова за развитие на модерен културен туризъм, съчетаващ в себе си богатото археологическо наследство с модерното представяне чрез използването интерактивни технологии, както и колекции  и произведения на различните изкуства. Имайки предвид ключовото място на острова в Черно море, обектът има възможност да се превърне в притегателен център за посетители от цял свят, пишат на сайта на Министерството на културата.

По-късно министър Кръстев посети Центъра за подводна археология в Созопол, който е към министерството, и се запозна с дейността и проблемите му. Основна тема на разговорите бе проектът за бъдещия музеен център и център за култура и изкуство на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, където е предвидено Центъра за подводна археология да има административни помещения лаборатории, фонд и музейна експозиция.

Министър Кръстев потвърди ангажимента на Министерството на културата да продължи подкрепата за развитието на изследователската инфраструктура на Центъра за подводна археология с инвестиции в техническата база.

Заедно с директора му Найден Прахов министър Кръстев обсъди предложението на кмета Димитър Николов за сътрудничество с Община Бургас, предоставяне на сграден фонд и цялостна подкрепа за създаване Център за консервация и реставрация на находки от морска среда и лаборатории за интердисциплинарни морски археологически изследвания в общината.

Найден Прахов запозна министъра с откриването на филиал на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас със специалност „Музеология“ и с курс по подводна археология. Кръстю Кръстев изрази готовност за подкрепа на този академичен проект и медиаторска роля при създаване на сътрудничество между Центъра за подводна археология, академичните организации и Община Бургас.

Найден Прахов представи пред министъра резултатите от морското проучване на Центъра за подводна археология в акваторията на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, проведено с финансиране от Министерството на културата, във връзка с проекта за създаването на музеен център и център за култура и изкуство на острова. Министърът и директорът на Центъра за подводна археология обсъдиха и възможността за създаване на регионален център на ЮНЕСКО за Черноморския регион в България.

Междувременно екипът от Центъра за подводна археология приключи втория си проучвателен сезон на корабокрушението “Урдовиза”, който провежда съвместно с американския Институт за корабна археология към Университет Тексас А & M.

В залива южно от нос Урдовиза са известни останки от няколко дървени ветроходи от Османската епоха от 1396 г. до 1878 година. Преди повече от 20 години – в периода 2000 – 2003 г., Центърът за подводна археология и Институтът за корабна археология в САЩ проучват съвместно един от тези археологически обекти – „Китен 1“. В процеса на работа е обърнато внимание и на втори потънал кораб в непосредствена близост до първия, чийто корпус изглежда почти напълно запазен, с палуба, която е все още на мястото си.

В периода 2015 – 2017 г., международният Черноморски археологически проект (Black Sea MAP) открива и документира 38 плавателни съда, датиращи от османския период и вероятно представляващи местни черноморски плавателни съдове. Във връзка с откритието още тогава е взето решение да се проучи археологически второто корабокрушение от нос Урдовиза, тъй като в комбинация с другите изследвани обекти, то дава възможност да се освети в дълбочина черноморското корабостроене от периода XVIII – XIX в., като крайна фаза на развитие на източносредиземноморската корабостроителна традиция от ранновизантийската епоха до морската глобализация от края на XIX – началото на XX век.

Османските архиви не съдържат сведения за техническите и културните аспекти на корабостроенето по днешното българско черноморско крайбрежие. Такава възможност дава само корабната археология.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст