ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от ЕС напълниха газохранилищата си до 85%

природен газ

Европейските страни са запълнили своите подземни хранилища с природен газ с повече от 85 процента, сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Ако се запазят сегашните обеми на нагнетяване на газ, страните членки на ЕС ще могат успешно да запълнят хранилищата до целевите 90 на сто до отоплителния сезон още през август.

Отбелязва се, че в момента в европейските подземни хранилища има около 93 милиарда кубически метра природен газ, което е с 15 процента повече от средното за този период през последните пет години.

В същото време скоростта на нагнетяване на синьо гориво през юли тази година беше с 26 на сто по-ниска от миналата година и една от най-ниските през последните години. А основните запаси от гориво бяха изпомпвани от хранилището през предходните шест месеца.

На 10 юли шефът на френската TotalEnergies Патрик Пуян заяви, че запасите от природен газ в подземните хранилища може да не са достатъчни за европейските страни, ако идващата зима е студена. Тогава Европа ще трябва да купува газ през зимата на висока цена.

Страните от Европа значително намалиха вноса на руски газ след влизането на руските войски в Украйна. Това доведе до рязко увеличаване на търсенето на американски втечнен газ. През 2021 г. общият обем на договорите за доставка на американски втечнен природен газ (LNG) за други страни е бил около 13 милиона тона годишно. През 2022 г. тази цифра се е увеличила почти четири пъти до 51.2 милиона тона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст