ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК започна разяснителната кампания за предстоящия местен вот 

ЦИК Централна избирателна комисия

Централната избирателна комисия (ЦИК) започна разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври. Това става известно от интернет страницата на избирателната комисия. 

По-рано днес държавният глава Румен Радев имаше среща с представители на избирателната комисия, след която издаде указ, с който насрочи изборите за 29 октомври. 

От ЦИК припомнят, че на местния вот през есента ще се гласува за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, както и за кметове на кметства.  

Те поясниха и че на местните избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница. 

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес (чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България). 

От ЦИК посочиха и че при избори за общински съветници и за кметове, ако избирателят има настоящ адрес през последните шест месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по този адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.  

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст