ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български и швейцарски учени ще работят заедно по научни проекти за 12 млн. швейцарски франка

Министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието проф. Галин Цоков и посланикът на Швейцария Раймунд Фурер подписаха програмното споразумение за Швейцарско-българската програма за научни изследвания, част от Втория швейцарски принос към разширения Европейски съюз. С бюджет от почти 12 млн. швейцарски франка, програмата ще подкрепи съвместната работа и обмен на опит между български и швейцарски изследователи. Друга важна част е запазване на интереса на млади и обещаващи изследователи към научната професия и реализацията им в България. Програмен оператор е дирекция „Външни европейски програми“ в Министерство на образованието и науката“, а дирекция „Наука“ съвместно с Швейцарската фондация за научни изследвания ще координират изпълнението от българска и швейцарска страна.

Швейцарско-българската програма за научни изследвания е първата официално одобрена и подписана  програма в рамките на Втория швейцарски принос  към разширения Европейски съюз, включващ 15 държави-членки на Европейския съюз. Подписването на споразумението съвпада с националния празник на Конфедерация Швейцария, който се чества на първи август.

Програмата се състои от три компонента:

-Многостранни съвместни научни проекти („MJRP”) ще подкрепи многостранни съвместни изследователски инициативи и създаване на устойчиви партньорства в областта на научните изследвания между учени и научни организации от България, Швейцария и други страни от ЕС;

-Програмен компонент за научен обмен (“SCIEX”) цели подобряване на работата на българските висши училища и изследователски институции чрез развиване на научния потенциал на обещаващи млади учени, докторанти и постдокторанти и осигуряване на мобилност, позволяваща им да посетят швейцарски научно-изследователски институции;

-“PROMYS” – подкрепа за насърчаване на млади изследователи от Европейския съюз и Швейцария, които са учили в Швейцария и искат да развиват академична кариера в България.

Програмата ще се изпълнява до края на 2029 г., като за всеки от отделните компоненти ще се публикуват покани за набиране на предложения. Очаква се поканата за набиране на проектни предложения по “PROMYS” да бъде публикувана във втората половина на август тази година.

На 20 септември 2022 г. България стана първата страна от държавите-членки, подписала двустранно рамково споразумение за сътрудничество с Швейцария. С подписването на споразумението за програма „Научни изследвания“ България е и първата страна, която започва реално изпълнение на активна мярка. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст