Големият бариерен риф остава извън списъка на световното наследство в опасност

Днес Комитетът на ЮНЕСКО за културно и природно наследство не включи Големия бариерен риф в Австралия като място, което е застрашено, предаде „Ройтерс“. Но въпреки това от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура предупредиха, че екосистемата на най-големия коралов риф в света остава под сериозен риск от изчезване заради замърсяването и затоплянето на океаните.
Австралия настоява от години за запазването на рифа, който допринася с около 6 млрд. австралийски долара (което се равнява на 4 млрд. американски долара) за икономиката и 64 000 работни места.
От ЮНЕСКО настояха още през ноември 2022 г., че рифът трябва да бъде поставен в списъка за природно наследство в опасност след честите случаи на избелване на корали.
Но в последния си доклад експертите от ЮНЕСКО отбелязаха с признателност поетите ангажименти и първоначални действия на австралийското правителство за запазване на рифа.
„Отчитат, че е постигнат значителен напредък по отношение на изменението на климата, качеството на водата и устойчивия риболов около Големия бариерен риф”, коментира със задоволство австралийският министър-председател Антъни Албанезе по време на брифинг.
Той обаче добави, че в последния доклад на ЮНЕСКО не се твърди, че вече няма никакви рискове за рифа, а че е необходимо да се извървят още стъпки, така че той да бъде изключен от списъка на застрашените обекти от световното природно наследство.
Лявоцентристкото лейбъристко правителство в Канбера обеща 1.2 милиарда австралийски долара за защита на рифа, оттегли федералното финансиране за язовири и отказа разрешението за въглищна мина, която според него би могла да повлияе на качеството на водата около кораловия риф.
От WWF-Австралия предупредиха, че ЮНЕСКО може да постави рифа в списъка на застрашените обекти от световното природно наследство, ако правителството не успее да постигне напредък по съществуващите ангажименти.
„ЮНЕСКО постави правителствата и на Австралия, и на щата Куинсланд на изпитателен срок“, заяви отговарящият за океаните в организацията WWF-Австралия Ричард Лек.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст