ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 1 август 2023 г.

Бюджет 2023 бе обнародван в “Държавен вестник”

Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 г. вече е в сила. Най-важният нормативен акт бе приет от парламента на второ четене на 27 юли, в драматично заседание, продължило над 20 часа. Заложеният ръст на брутния вътрешен продукт е 1.8%, предвидената средногодишна инфлация е 8.7%, минималната работна заплата остава 780 лева, а бюджетния дефицит – 3 на сто. Заложените приходи, помощи и дарения са в размер на 40.81 млрд. лева.

Президентът наложи вето на последните промени в Закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев подписа днес указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат завишаване на наказанията за лека и средна телесна повреда

Парламент Народно събрание сграда

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Повод за исканите драстични промени са зачестилите случаи на насилие, най-ужасяващият от които е нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора.

“Зелената карта” влезе в коловоза на еврото

катастрофа

Отсега нататък Националното бюро на българските автомобилни застрахователи ще заплаща при спазване на условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата предявените към него гаранционни искания от други национални бюра във връзка със задължения на своите членове. Бюрото ще плаща, след което в седемдневен срок ще предявява писмено претенция към своя член за размера на платеното. Това бе едно от условията, които трябваше да изпълним: „Първо плащаш, после обжалваш”.

На калпави партии служебното правителство им пречи

Парламент Бойко Борисов

Сред текстовете, включени в конституционните предложения на тройната управляваща „некоалиция“, най-явно отразяват егоистични политически цели намеренията да се премахне по същество институтът на служебното правителство. Докато ПП-ДБ бяха по-предпазливи, а ДПС изобщо не засегнаха темата, ролята на говорител на тройката пое набралият кураж Бойко Борисов. В познатия улично-популистки стил лидерът на ГЕРБ се провикна от Каспичан: “Президентът Радев не е вечен! Много му хареса две години и половина да управлява еднолично държавата”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст