За три месеца Народното събрание е приело 30 закона и 141 решения

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е приело 30 закона, 141 решения и декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. 

Това сочи справка, подготвена от дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 12 април до 31 юли 2023 г. парламентът е имал 47 пленарни заседания, като 4 от тях са били извънредни.

В 49-ото Народно събрание са постъпили общо 146 законопроекта, като 86 от тях са внесени от народни представители. 

По време на първата сесия в парламента са внесени 180 проекторешения, от които 166 от народни представители, както и 6 проекта за обръщения и декларации.

През първата сесия Народното събрание прие Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., както и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за тази година. 

Парламентът гласува изменения в Закона за защита от домашното насилие, в Търговския закон, в Закона за българските лични документи, в Закона за чужденците в Република България, в Закона за здравното осигуряване.

Народното събрание избра Димитър Радев за управител на БНБ, Петър Чобанов и Андрей Гюров за подуправители на националната банка, Димитър Главчев за председател на Сметната палата, Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В 49-ото Народно събрание до 31 юли 2023 г. са зададени 1345 въпроса и са отправени 34 питания. Парламентарен контрол е провеждан в 8 пленарни заседания в рамките на петъчния парламентарен контрол и в 3 извънредни пленарни заседания. 

Блицконтрол е провеждан в три заседания, като са били зададени 29 въпроса към премиера и вицепремиерите, а разисквания по питане е имало в едно заседание за парламентарен контрол.

Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на Народното събрание е 72 часа и 16 минути.

В този период използваните форми на парламентарен контрол са въпроси и питания, изслушвания, блицконтрол и разискване по питане. 

Проведени са 17 изслушвания по чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От зададените въпроси с писмен отговор са 992, а 353 – с устен. При питанията 21 са били с писмен отговор, а 13 с устен. Отговорено е на 973 въпроса и на 25 питания, а 37 въпроса и две питания са оттеглени.

Най-много въпроси и питания през първата сесия от мандата на 49-ото Народно събрание са били внесени от народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната” – “Демократична България” – 631 въпроса и 10 питания. 

От парламентарната група на „Възраждане“ са отправили 272 въпроса и седем питания, от „БСП за България“ – 209 въпроса и две питания. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е задала 165 въпроса и девет питания, от ДПС – 48 въпроса и шест питания и от парламентарната група на „Има такъв народ“ – 20 въпроса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст