ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Основният лихвен процент “скача” над 3.29 на сто

БНБ сграда

От Българска народна банка обявиха, че от 1 август основният лихвен процент (проста годишна лихва) у нас вече е в размер на 3.29 на сто и продължава да расте. През юли показателят беше 3.12 на сто. През юни основният лихвен процент беше 2.96 на сто, а през май – 2.77 процента. 

Припомняме, че БНБ започна да обявява по-висок основен лихвен процент от октомври миналата година на фона на по-високите лихвени нива на Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Тогава показателят от 0 на сто (за септември) бе вдигнат на 0.49 на сто. Повишението продължи и в следващите месеци. За януари лихвеният процент скочи на 1.42 на сто, за февруари – на 1.82 на сто, за март – на 2.17 на сто, за април – на 2.47 на сто.

Българската народна банка обявява основния лихвен процент за съответния период на основание чл. 35 от Закона за БНБ. Размерът на показателя, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предишния календарен месец.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар у нас. Банките използват данни от “Лихвената статистика” на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които използват при отпускането на кредити.

С увеличаване на ОЛП нараства законната лихва за забава, която е равна на 10 процента плюс стойността на показателя. Наказателната лихва се определя два пъти в годината – през юли и януари. така че сегашното увеличение няма да повлияе върху стойността ѝ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст