Хунтата в Мианма е “помилвала” Аун Сан Су Чжи с 6 години от 33 години присъда

Аун Сан Су Чжи

Намалената присъда показва произвола на военните съдилища на хунтата, каза говорител на “Амнести интернешънъл”

Бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, задържана след свалянето ѝ от власт с военен преврат през 2021 г., беше частично помилвана в рамките на колективна амнистия, обхванала над 7000 затворници. Тя бе обявена от хунтата по случай будистките пости – обичайна практика в тази страна за отбелязване на религиозни празници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те съобщиха днес, че по силата на частичното помилване присъдата на Аун Сан Су Чжи от общо 33 години затвор е била намалена с шест години.

“Председателят на Държавния административен съвет (официалното наименование на военната хунта бел. ред.) помилва Аун Сан Су Чжи, която беше осъдена от съответните съдилища, в съответствие с разпоредбите за правата на човека”, пише в официално комюнике.

“Тя не може да бъде напълно освободена, въпреки че някои нейни присъди бяха опростени. По отношение на нея все още остават в сила присъди по 14 дела. Само пет от 19-те обвинения бяха свалени”, коментира юридически източник пред АФП.

“Присъдата ѝ е намалена с 6 години”, заяви говорител на хунтата.  

Военните “играят жестока игра с политически затворник”, каза независимият експерт Дейвид Матисън пред АФП. Той допълни, че “обвиненията срещу нея са абсурдни и опрощаването на шест години не е никаква милост”.

Според Фил Робъртсън, заместник-директор на азиатския отдел на международната правозащитна организация “Хюман райтс уоч”, хунтата се стреми да “създаде впечатление за умереност и диалог, когато в действителност няма такива”.

Намалената присъда показва произвола на военните съдилища на хунтата, каза Джо Фрийман, говорител на “Амнести интернешънъл” за Мианма.

“Хванатите в лапите им никога не знаят какво може да им се случи”, добави той.

В края на декември Аун Сан Су Чжи беше осъдена на 33 години затвор по редица обвинения, включително корупция, притежание на незаконни радиостанции и нарушаване на ограниченията заради ковид, посочва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст