Шведските инвестиции у нас възлизат на над 500 млн. евро

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов се срещна с новоназначения посланик на България в Швеция Светлана Стойчева – Етрополски. 

От позицията и предишния опит в различни дипломатически мисии на нашата страна в чужбина посланик Етрополски сподели целите на новия си мандат, които ще бъдат насочени към укрепване на двустранните връзки в много области, включително икономическа, културна и дипломатическа. 

Тя припомни и че през следващата година се подготвя отбелязването на 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Швеция.

Ключова тема в разговора бяха възможностите за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество между страните. Симеонов и Етрополски отбелязаха, че структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна. 

В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост. При вноса основни стоки са: апарати за телефония и видеокомуникация, включително части за тях, транспортна техника, хартии и земеделски машини. 

През 2022 г. двустранната търговия между двете страни възлиза на 668.4 млн. евро.

Според Министерството на икономиката и индустрията сумарните шведски инвестиции в България към 31 декември 2021 г. възлизат на 510.4 млн. евро. 

През 2021 г. потокът на инвестициите е в размер на 98.3 млн. евро, а през първото полугодие на 2022 г. са 12.9 млн. евро.

Дейностите, в които са инвестирани капитали от Швеция, са свързани със секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, превозни средства и търговия.

Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас и в търсене за утвърждаване и разширяване на присъствието си са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, здравеопазването, IT-сектора и производството на електроника, машини и оборудване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст