ЮНЕСКО иска да добави Венеция към списъка на световното наследство в опасност

Експерти от ЮНЕСКО настояват Венеция и лагуната й да бъдат добавени към Списъка на световното наследство в опасност, тъй като Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на изменението на климата и масовия туризъм, предаде „Ройтерс“.
Експертите от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО редовно оценяват състоянието на 1157 обекта, включени в списъка на организацията на Обединените нации. На среща в Рияд, през септември, комисия от 21 държави-членки на ЮНЕСКО ще разгледа случаите на над 200 обекта и ще реши кои да добави към списъка на обекти, изложени на опасност.
За близо десет от тези обекти, експертите препоръчват на държавите членки да ги поставят в рисковия списък. Сред тях са историческият център на Одеса в Украйна, град Тимбукту в Мали и няколко обекта в Сирия, Ирак и Либия.
Други места, за които се препоръчва да бъдат включени в списъка със застрашени обекти, са градовете Киев и Лвов в Украйна.

„Разрешаването на дългогодишни, но неотложни проблеми е възпрепятствано от липсата на цялостна съвместна стратегическа визия за дългосрочно опазване на обектите и на ниската ефективност на интегрираното координирано управление от страна на всички заинтересовани страни“, посочват от ЮНЕСКО.
ЮНЕСКО излезе с позиция, че коригиращите мерки, предложени от италианската държава, са недостатъчни и не са достатъчно подробни. Експертите уточняват, че Италия не е информирала обществото си достатъчно ясно след последната си сесия на Комитета през 2021 г., когато ЮНЕСКОзаплаши да постави Венеция в черния списък.
Говорител на местните власти във Венеция коментира пред „Ройтерс“, че градската управа детайлно ще се запознае с предложеното решение, публикувано днес от Комитета за световно наследство на Центъра за ЮНЕСКО, и ще го обсъди с правителството.
Венеция, известна със своите канали и културни забележителности, от години се бори с масовия туризъм. Само за един ден по време на карнавала през 2019 г. около 193 000 души се изсипаха в историческия център. Местните власти във Венеция имаха намерение да въведат такса за еднодневните екскурзии, за да контролират броя на посетителите, но решението ми бе отложено на няколко пъти поради възражения.

Намерението на предлагащите таксата за еднодневни екскурзии е първо тя да се тества за 20 дни. Това ще стане през 2024 г., по време на някои от по-големите празници – около Великден, например. След това, в зависимост от резултата от теста, таксите ще влязат в сила от 2025 година.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст