ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бразилия е против разширяването на БРИКС

БРИКС

Китай и Русия искат да привлекат нови съюзници в обединението

Бразилия е против разширяването на БРИКС, но дебатът за критериите относно приемането на нови членове изглежда неизбежен на предстоящата този месец среща на лидерите от обединението, заявиха пред Ройтерс трима представители на бразилското правителство.

Евентуално “разширяване може да превърне блока в нещо друго. Позицията на Бразилия е свързана със сплотеността на групата и със съхраняването на мястото ни в една група на важни страни”, казва един от бразилските източници, пожелал анонимност, предаде БТА.

В БРИКС членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Някои възприемат обединението като алтернатива на традиционни дипломатически форуми като Г-7. В БРИКС решенията се взимат с консенсус, което означава, че мнението на Бразилия е от ключово значение, когато става дума за възможни разширявания.

Китай, който иска да засили политическото си влияние във време на търговско напрежение със САЩ, отдавна настоява за разширяване на БРИКС. Русия, която е изолирана дипломатически заради войната в Украйна, също иска да привлече съюзници в БРИКС. Република Южна Африка, която е председател на обединението тази година, бе домакин през юни на срещата “Приятели на БРИКС”, в която взеха участие представители на няколко страни, които имат желание да се присъединят.

Бразилия обаче се тревожи, че ако към БРИКС се присъединят още страни, това ще се отрази неблагоприятно на организацията. Около 30 държави казват, че искат да се присъединят, като 22 от тях официално са изразили желание за това.

Двама от тримата бразилски източници на Ройтерс наскоро са участвали в среща на ниво външни министри, на която е бил обсъден въпросът за разширяването с оглед на предстоящата среща на БРИКС, която ще бъде проведена от 22 до 24 август в Йоханесбург. На дипломатите им е било казано да разработят процедура по приемане на нови членове, която да е приемлива за всички в БРИКС, отбелязва Ройтерс.

В страните от БРИКС живеят 40% от световното население, като обединението има зад гърба си 26% от световната икономика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст