Гърция предлага безплатна почивка на евакуираните туристи от Родос

Днес, 2 август, гръцкото правителство обяви, че ще предложи едноседмичен безплатен престой на Родос през 2024 г. на онези туристи, чиято ваканция беше прекъсната от горските пожари, предаде “Ройтерс”.

През юли дни наред на острова горяха пожари, нанасяйки щети на домове и хотели и принуждавайки хиляди хора да се евакуират.
Туризмът е основният двигател на икономиката на Гърция, която излезе от дългова криза през 2018 г., а Родос, който е деветият по големина остров в източното Средиземно море, е популярно място за почивка.
Огненият кошмар започна на 18 юли в централен Родос, когато възникна пожал, а силните ветрове разпространиха пламъците към източния и южния бряг, който е район с много морски курорти.
Гръцкото правителство отчете, че е извършило най-голямата евакуация, предприемана някога в страната. Повече от 20 000 туристи и местни жители бяха принудени да напуснат домовете си и крайбрежните хотели.


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред британската телевизия ITV, че горският пожар е засегнал 15% от Родос и че ситуацията вече се е нормализирала, но властите си дават сметка колко големи неудобства е причила огнената стихия на гостите на Гърция.

„За всички, чиято ваканция беше прекъсната в резултат на горски пожари, гръцкото правителство, в сътрудничество с местните власти, ще предложи една седмица безплатна ваканция на Родос. Става въпрос за следващата пролет или есен, така че да сме сигурни, че туристите се върнат на острова и ще се наслаждават отново на естествената му красота“, поясни Мицотакис.
Премиерът добави и че горските пожари в Средиземно море не са необичайни, но изменението на климата е увеличило интензивността им.

По данни на гръцките власти 45 сгради на остров Родос са били тежко засегнати от огъня.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст