ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Майк Пенс е основна фигура в обвинителния акт срещу Тръмп

доналд тръмп майк пенс

В седмиците преди 6 януари 2021 г. Тръмп многократно притискал Пенс да не потвърждава резултатите от изборите през 2020 г.

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е едно от основните имена в обвинителния акт срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за събитията, довели до щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 6 януари 2021 г. ролята на Пенс беше да участва в церемония на Капитолия, с която да бъдат потвърдени резултатите от изборите, произведени през ноември 2020 г., на които демократът Джо Байдън победи Тръмп. Тръмп, заедно с шестима съучастници, обаче оказвал натиск върху Пенс да не потвърждава резултатите, твърдейки, че на изборите е имало измами. Пенс, който в продължение на четири години беше вицепрезидент на Тръмп, отказал да се поддаде на натиска.

В обвинителния акт от 45 страници, изготвен от специалния прокурор Джак Смит, името на Пенс фигурира многократно, като са включени детайлни описания на частни телефонни разговори и беседи очи в очи.

В обвинителния акт се казва, че в седмиците преди 6 януари Тръмп многократно притискал Пенс да не потвърждава резултатите или по друг начин да допринесе за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

“Когато вицепрезидентът се обадил на обвиняемия, за да му честити Коледа, обвиняемият бързо насочил темата на разговора към 6 януари и към молбата си вицепрезидентът да отхвърли на този ден резултата от изборите”, на което Пенс отвърнал, че не смята, че разполага с “властта да променя изхода” от изборите, пише в обвинителния акт.

След това, на Нова година, Тръмп “се обадил на вицепрезидента и го разкритикувал”, след като разбрал, че Пенс се е противопоставил на идея за юридическо производство, с което на вицепрезидента да бъде дадена възможността да отхвърли резултатите от изборите или да ги върне на отделните щати. Пенс “отвърнал, че според него няма конституционно основание за подобни правомощия и че това е нещо нередно”, в отговор на което Тръмп му казал: “Прекалено си честен”.

Гневни поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари, като причиниха с действията си 6-часово забавяне на процеса по потвърждаване на резултатите от изборите. В крайна сметка обаче Пенс и лидерите на Конгреса извършиха необходимите действия, с които Джо Байдън бе обявен за победител на изборите.

Пенс, който е един от претендентите за президентската номинация на Републиканската партия за изборите догодина, заяви вчера, че обвинението срещу Тръмп е “важно напомняне, че всеки, който се постави над Конституцията, никога не бива да става президент на Съединените щати”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст