Предизборен пи-ар или „проглеждането“ на царевския кмет?

Освен от летния пек, по Южното Черноморие става все „по-нажежено“ и от незапомнената активност на кметството в Царево. Както „БАНКЕРЪ“ предвиди на 12 юли в публикацията си „Разчистват два къмпинга от незаконни бунгала“, напрежението тук наистина продължава да се нагнетява.

Поредната искра присветна преди няколко дни, когато багери щурмуваха къмпинг „Арапя“ и под зоркия поглед на полицията „взеха“ да премахват незаконни постройки. Без да оспорваме законността на тази кметска активност, няма как да не си зададем въпроса „Защо кметът Георги Лапчев, държал се като слепец през последните години, в навечерието на тазгодишните кметски изведнъж все, че прогледна?“

И то с такава необратима сила, че

разпореди наказателната акция в разгара на сезона,

когато къмпингът не е пълен с туристи, а прелива и ще се пръсне по шевовете.

Нали се сещаме с какво настроение са „посрещнали“ разлепените по бунгалата и караваните им бележки, че след няколко дни пристигат багерите и събарянето започва?

Разбира се, общинските чиновници имат железни аргументи, според които собственикът на имота е бил уведомяват многократно, че

къмпингът е незаконен и постройките трябва да бъдат премахнати.

Според заместник-кметът на Община Царево Марин Киров, заповедта за премахването им не е била обжалвана, защото собственикът на имота обещал сам и доброволно  да ги събори. По най-различни причини обаче в продължение на две години това така и не се случило.

Според Киров става дума за незаконно поставени каравани, които са превърнати в нещо като къщички на самия бряг. Формално има само някакъв сенник, но на практика си е дюшемета от 100-200 квадрата, с холови гарнитури и остъклени „краища“, с телевизори и хладилници. Това са си едни малки апартаменти, обяснява заместник-кметът.

От управата на къмпинга обаче твърдят, че са правили опит за

узаконяване на постройките още преди четири години.

Според управителя на къмпинга Здравко Бърдарев, отговорът на кмета Лапчев бил еднозначен: това няма как да стане, тъй като подробният устройствен план на „Арапя“ не е влязъл в сила, поради обжалване от недоволни собственици на имоти.

Друг е въпросът, че от години по нашето Черноморие се вихри незаконно строителство, и то – пред широко затворените очи на всякакъв вид местни и национални велможи.

Колкото до въпроса с неприетите общи устройствени планове, това си е някаква особена масова „зараза“. Както нееднократно е посочвал „БАНКЕРЪ“, липсата на въпросните ОУП-и дава неограничени възможности на въпросните велможи

да тълкуват както си искат законите, правилниците и наредбите.

Тоест – да правят каквото си искат.

В същото време е ясно, че е невъзможно да бъдат узаконени вече готови постройки, така че собствениците на имотите в къмпинга сега могат да предприемат действия, за да построят разрушените вече 22 постройки отново, този път след законно извървяна процедура. Друг е въпросът дали ще получат благословията на общината и, ако да, кога (или срещу колко)?

Според кметът Лапчев, на това място в „Арапя“ имало повече от 30 каравани, които плащат между 1000 и 2000 лева, което, грубо сметнато – прави около 100 000 лева на година. Тези пари обаче не влизали в категориите на легалната икономика, а са и чиста сива икономика. Той твърди, че тези, които държат къмпингите незаконно,

не плащат никакъв данък върху печалбата

и на практика лежали на гърба на общината.

Според изчисления на общинската администрация, само за един от 20-ината имота на къмпинг „Арапя“, за които багерите също „точат зъби“, струва на кметството между 15 000 и 20 000 лв., необходими за почистване на отпадъците, генерирани от почиващите.

Да, прав е сега Лапчев да не крие възмущението си от наглостта на частниците, които са нацвъкали незаконни къмпинги където им падне. Но… къде беше той в началото на сезона? А

в началото на мандата си преди четири години?

“Чувам, че някои си позволяват да коментират решенията ми с извадки от чалга песничката – за милиони няма закони, за кокошка няма прошка. На тях ще отговаря, че тук не става въпрос за кокошка, а за милиони. Само 100 000 лв. се генерират от един имот. А те са двадесет. Представете си за каква голяма златна кокошка става дума”, заявява сега кметът на Царево.

Очевидно, огорченият от подобни коментари по негов адрес градоначалник, се заканва, че

общината ще продължи да събаря подобни обекти.

Кметът разяснява, че има един единствен начин за провеждане на къмпингуване и той е свързан със спазване закона за морското крайбрежие. В противен случай се образували гета.

В същото време обаче той удобно пропуска да сподели проблемът, за който „БАНКЕРЪ“ алармира от години: употребата на държавна земя за лични цели и безразборното погазване на законите от страна на собственици на имоти тук се корени в основния проблем на Община Царево –

липсата на градоустройствен план

и инатът на общинарите този план никога да не види бял свят.

Не е са пренебрегване и фактът, че в българското законодателство съществуват много пропуски по отношение на изграждането на къмпинги – като се започне от Закона за устройство на територията и екологичните закони, мине се през Наредбата за категоризация и се стигне до местните правила и практики в различните общини.

Резултатът е очевиден: докато инициативите за законово регламентиране на този бизнес продължават да потъват в нечии „кръгли папки“, хитреци със всякакъв обществен статут продължават да се облагодетелстват за сметка на държавата и обществото. И докога ще я караме така?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст